44
Следвайте ни

Испания отчита рекордно висок брой заразени с СОVID-19

viber icon

Въпреки че около 80 процента от населението на Испания е ваксинирано, тя ще изпрати 2021 г. с едно от най-високите нива на заболели от коронавируса в Европа, предаде ДПА.

Броят на новозаразените в рамките на 24 часа се повиши до 1086 на 100 000 души, съобщи късно вчера министерството на здравеопазването. В средата на октомври Испания все още съобщаваше за годишна седемдневна заболеваемост от около 18 на 100 000 души.

Междувременно властите твърдят, че ситуацията в болниците като цяло все още е под контрол благодарение високото ниво на ваксинация срещу коронавируса, тъй като ваксината в повечето случаи осигурява протичане на инфекцията без симптоми или в по-лека форма.

По последни данни 8,8 процента от всички болнични легла и 19 процента от леглата в отделенията за интензивни грижи в Испания са заети от пациенти, болни от СОVID-19. Процентите на заетите легла се повишават, но доста бавно.

Заради бързо увеличаващият се брой на новите случаи тази седмица Испания скъси срока на карантината при заболяване без симптоми и дори при заболяване с леки симптоми - от 10 на 7 дни. Това се отнася и при съмнение за заболяване на неваксинирани хора.

Намаляването на карантината беше поискано от няколко регионални правителства и от бизнеса. Целта е да се предотвратят прекъсвания в работата на доставчиците на основни услуги като болниците и обществения транспорт, ако прекалено много служители бъдат поставени под карантина.

Носенето на маски на открито отново става задължително в цялата страна.

В девет от 17 региона остава в сила изискването за представяне на доказателство за ваксинационен статус, преболедуване на СОVID-19 или скорошен отрицателен тест за избягване на ограничения върху придвижването или нощен полицейски час, докато в други региони, като например в Мадрид, почти няма ограничения.

В столицата около 7000 души възнамеряват да се съберат на площада "Пуерта дел сол" тази вечер, за да посрещнат новата година на най-традиционното масово парти в страната.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?