4020

"Ислямска държава" е убила над 4000 души в Сирия

Бойците на "Ислямска държава" са убили близо 4100 души в Сирия от 2019 г. насам, когато джихадистите загубиха последната си крепост в страната, съобщи военен наблюдател.

ИД завладя големи територии в Сирия и Ирак през 2014 г., като провъзгласи т.нар. халифат и започна терор през юни същата година.

През март 2019 г. джихадистката групировка изгуби последните си парчета сирийска територия в ръководена от кюрди военна кампания, подкрепена от водената от САЩ коалиция, но остатъците от нея продължават да извършват смъртоносни нападения от пустинни скривалища.

От 2019 г. насам бойците на ИД "са убили около 4100 души при повече от 2550 операции в райони, контролирани от режима или" от полуавтономната кюрдска администрация, се казва в доклад на Сирийския център за наблюдение на правата на човека.

Повечето от жертвите са войници, лоялни на правителството и водени от кюрдите бойци, но броят на жертвите включва и 627 цивилни, заяви центъра.

Повече от половината от 4085-те жертви са паднали в обширната сирийска пустиня Бадия, която се простира от покрайнините на Дамаск до иракската граница.

Общо "2744 души са били убити от групировката ИД след официалното ѝ разпадане през 2019 г. в различни райони на сирийската пустиня", заяви наблюдателят, който разчита на мрежа от източници в страната.

Според Обсерваторията бойците на ИД са убили повече от 2500 лоялни на правителството и войници в Бадия, откакто е паднал така нареченият им халифат.

"Почти не минава ден без бомбени атентати, засади, целенасочени операции или изненадващи нападения" от страна на джихадистите в региона, се казва в доклада.

"Тези операции се посрещат с периодични кампании за сигурност, провеждани от силите на режима и лоялните му групи дълбоко в пустинята, с... руски военни самолети, които почти всеки ден насочват мишени към пустинята", се добавя в доклада.

Групировката е понесла тежки щети, като от 2019 г. насам е загубила повече от 2000 бойци, включително висши лидери, се посочва в доклада.

В доклад на ООН, публикуван през януари, се посочва, че общата численост на ИД в Ирак и Сирия е между 3000 и 5000 бойци, като Бадия служи като логистичен и оперативен център за групировката в Сирия.

Войната в Сирия е отнела живота на повече от половин милион души и е довела до разселването на милиони други, откакто избухна през март 2011 г. с бруталните репресии на Дамаск срещу антиправителствените протести. 

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?