46
Следвайте ни

Ирония на съдбата - на Нова година на яхта в Дубай, а сега решетки доживот

viber icon

Криминалният авторитет Арман Джумагелдиев е един от арестуваните за бунтовете в Казахстан. Арман Дивия, както още е известен, се включва в бунтовете още на 4 януари. За него разказва порталът life. 

Дивия се качва на трибуната в Алма-Ата и опитва да възглави протеста. След това качва снимки и видеа в Инстаграм, където има 150 хиляди последователи. 

Според очевидци, Арман Дивия успява да увлече след себе си около една трета от протестиращите. След случаите на вандализъм той опитва да се дистанцира от тях. Излиза по телевизията и се представя като тяхна жертва. 

Номерът не минава и властите го арестуват на 7 януари заедно с още 6 души от бандата му.

Кой е Арман Дивия?

Джумагелдиев е роден през 1985 година в южния казахски град Шимкент. В този район всички говорят казахски и са много по-податливи на религиозна и националистическа пропаганда от хората в северната част на страната. 

Снимка от Инстаграм

Увлича се по бокса. Покрай него влиза в местните престъпни структури и за кратко става най-известният бандит в Казахстан. 

Изповядва и лична идеология, която е основана на радикалния ислям и пантюркизма. Арман Дивия не признава руските бандитски правила и закони и твърди, че казахите си имат свои не по-лоши правила. 

През 2005, когато започва бурната си престъпна дейност Дивия има покровители сред казахските служби. Затова се измъква с условни присъди. 

През 2008 получава ефективна присъда за наркотици и незаконно оръжие.

След освобождението си Арман Дивия отива в Турция, където се сближава с криминалния клан на братята Салифови. По-старият – Лоту Гули, го нарича свой приятел.

В бандитските среди на Турция разказват, че членовете на Кутаиския престъпен клан чакат сгоден момент за да си отмъстят на Арман. По време на една почивка в Анталия той ударил шамар на техния висш член Гурам Чихладзе. Така Арман показал колко е дързък и арогантен. 

През 2020 приятелят му Лоту Гули е убит в Турция. Така се стопява и мощта на Арман Дивия в южната ни съседка. 

Казахът се настанява с бандата си в един от луксозните истанбулски хотели и оттам опитва да натиска сънародниците си в Турция да му плащат някакъв данък. 

Навсякъде говори на пантюркизъм и „дълбокото родство между всички тюркски народи“. 

Снимка от Инстаграм

Учи бандитите си да имат специален знак – ноктите на барса. С него се разпознават. По аналогичен начин членовете на турските Сиви вълци /Бозкурт/ имат свой жест с ръка – вълча глава. 

По време на новогодишните празници Арман Джумалгедиев е бил в Дубай, където организира парти на яхта. Предполага се, че в Истанбул вече е имал проблеми – турската полиция започнала да арестува членове на неговата банда.

В началото на годината пуска в Инстаграм постове посветени на федерацията по бокс. След това се включва безуспешно в протестите против правителството и сега го чака дело за държавна измяна. 

Казахстанските медии смятат, че Арман Дивия може никога повече да не излезе от затвора. 

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?