Следвайте ни

Иранското посолство в София: Тръмп е престъпник

viber icon

Иранското посолство в София излезе с официално прессъобщение по случая с убийството на ген. Касем Солеймани, в което нарича американския президент Доналд Тръмп престъпник.

"Според международното право тази военна операция на САЩ на иракска земя се счита за "агресия", и в допълнение към член 5-ти, изменение 2-ро от Устава на Международния наказателен съд, приети през 2010 г., се разглежда като „престъпление“ и американският президент, който директно е разпоредил операцията, както и преките извършители де юре се смятат за международни престъпници, подлежащи на наказателно преследване", пише в съобщението.

От посолството припомнят също, че висш служител на ООН от Службата на Върховния комисар за правата на човека е категоризирал този акт като „незаконен”, „нарушаващ международното право”, чиито извършители носят „индивидуална наказателна отговорност”.
На практика това е първото писмено изявление от страна на иранската държава по случая с убийството на ген. Солеймани.

"Съединените щати, които хвърлиха региона в несигурност чрез едностранни действия, системни нарушения на международното право, прекомерен натиск и икономически тероризъм над Иран, сега поставят същия този регион на ръба на истинска война чрез увеличаване на напрежението, войнствеността и прибягване до държавен тероризъм. Това е война, която, ако започне, ще има последствия и ще доведе до хаос в много страни!", се казва още в съобщението на иранското посолство до медиите.

От дипломатическата мисия на Техеран в София посочват, че държавното знаме над посолството е било свалено наполовина в знак на почит към "човека, който не позволи черното знаме на ИДИЛ да бъде издигнато в столиците на някои страни, включително Ирак и Сирия и който не позволи последиците от съществуването на това ужасно явление да се проявят в европейските държави."

"Командир Касим Солеймани беше личността, представляваща най-ефективната сила в борбата срещу тероризма и екстремизма в Западна Азия. Той изигра важна и определяща роля в противодействието срещу ИДИЛ, "Ал Нусра" и "Ал Кайда". Страхливото и малодушно убийство на този човек от агресора, а именно престъпният режим на Съединените американски щати под прякото командване на Тръмп, представлява толкова опасен и глупав акт, който все повече показва терористичния характер на американското правителство, изразяващ се в подкрепата му за терористични групи в региона и по света. Всъщност този страхлив терористичен акт, който беше поръчан от американския президент, изложи на показ американския държавен тероризъм пред всички", се заявява в съобщението.

От посолството на Иран в София припомнят и че актът бе остро осъден от иракския министър-председател и обявен за грубо нарушение на иракския суверенитет и териториална цялост.

"Тази терористична проява увеличи напрежението и враждебността в региона, застраши стабилността и мира и свидетелства за факта, че американският режим не иска мир, стабилност и сигурност. Всъщност този ход може да се разглежда като извинение от страна на Тръмп да избяга от импийчмънт и като част от пропагандната кампания за подсилване на позицията си преди президентските избори в САЩ през ноември. На практика това означава подбуждане към конфликт с цел постигане на политически цели! Тази криминална атака срещу генерал-лейтенант Солеймани е най-голямата стратегическа грешка на САЩ в западноазиатския регион и те няма лесно да избягат от последствията. В заключение, наблягайки на правото на отговор от страна на Ислямска република Иран в подходящо време и място, ще е очевидно, че отговорността за всички последици от това престъпно приключение ще бъде върху САЩ", завършва съобщението.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Стефан

Стефан

05.01.2020 | 06:25

"Марица", защо въобще ни показвате какво казват Иранците?! Ако толкова им съчувствате, тогава покажете живота на обикновенните иранци, а не на айатоласите и техните приближени.

Отговори
0 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?