71

Иран спря доставките на природен газ за Турция

Иран преустанови доставките на газ за Турция поне за 10 дни поради техническа повреда, причинена от необичайно студеното време в страната. Това накара турските власти да наредят на газовите електроцентрали да намалят потреблението на газ с 40%, предаде Ройтерс, позовавайки се на представители на сектора. 


Специалисти предупреждават, че ако това внезапно прекратяване на доставките продължи, е възможно през февруари световните цени на природния газ да скочат още повече.


Турските дистрибутори на природен газ бяха помолени да намалят доставките си с до 60% за големите потребители, с изключение на тези, използвани за отопление, казаха представители на турския газов сектор.


Турция е почти изцяло зависима от вноса на газ от Русия, Азербайджан и Иран. Само Иран осигурява 16% от нуждите на Турция от природен газ през първите десет месеца на 2021 г., според последните официални данни.


Цените на енергията в Турция се повишиха рязко поради глобалния растеж и 44% спад на лирата спрямо долара миналата година.


Този месец цените на електроенергията се повишиха със 125% за търговски клиенти и с около 50% за домакинствата.


Цените на природния газ за битови нужди скочиха с 25% и 50% за промишлени нужди през януари, съобщи националният дистрибутор "Боташ".

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?