4232

Иран се моли за своя президент, свикаха извънредно съвета по сигурност

Хеликоптерът е претърпял инцидента на връщане от провинция Източен Азербайджан

Иранската държавна телевизия ИРИБ излъчва молитви за иранския президент Ебрахим Раиси, които отправят богомолци в джамии на Иран. В джамията на свещения град Махшад също започна молитва, допълва телевизията.

Държавната телевизия показва и спасителни екипи от иранския Червен полумесец, които напредват в гъста мъгла към района, в който по-рано днес хеликоптерът, с който пътуваха Ебрахим Раиси и външният министър Хосейн Амир Абдолахиан претърпял инцидент, наречен от вътрешния министър Ахмад Вахиди "твърдо кацане".

Ръководителят на иранския Червен полумесец Пир Хосейн Коливанд заяви, че 40 спасителни екипа вече претърсват зоната, в която се намирал хеликоптерът. Според агенция ТАСНИМ мястото, на което е претърпял инцидент хеликоптерът, вече е установено.

Хеликоптерът е претърпял инцидента на връщане от провинция Източен Азербайджан, където по-рано днес иранският лидер и придружаващи го министри и чиновници са открили заедно с президента на Азербайджан язовирна стена.

Ирански медии и министър Вахиди съобщиха преди това, че бил установен контакт с придружители на Раиси в хеликоптера.

Пред Ройтерс пожелал да запази анонимност ирански представител заяви, че има риск за живота на Раиси и на външния министър след инцидента, който той нарече хеликоптерна катастрофа.

"Продължаваме да се надяваме, но информацията, постъпваща от мястото на катастрофата, е много обезпокояваща", заяви той.

Вицепрезидентът на Иран Мохсен Мансури се е отправил също към мястото на инцидента, заяви говорителят на иранското правителство Али Бахадори Джаромил. Заедно с него към мястото на инцидента са отпътували и няколко министри.

Същевременно иранският духовен лидер, аятолах Али Хаменей, е провел спешно заседание на Съвета за сигурност на Иран, цитира БТА.

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?