46

Иран, Русия и Турция обмислят съвместно производство на автомобили

Представители на автомобилната индустрия от Иран, Русия и Турция обмислят съвместен дизайн и производство на автомобили, след като санкциите срещу Москва и Техеран спряха производството, съобщават държавните медии на Иран.

„Има голяма възможност за тристранно сътрудничество между производителите на автомобили и доставчиците от трите страни“, каза Мохамадреза Наджафи-Манеш, ръководител на Асоциацията на производителите на автомобилни части в Иран, съобщи официалната информационна агенция IRNA .

„Тези три страни могат да завладеят голям пазар за продуктите си“, каза Наджафи-Манеш, твърдейки, че могат да се насочат към население от „поне 800 милиона, ако се включат съседните региони“.

Съобщава се, че Русия, на която бяха наложени санкции от западните държави след нахлуването в Украйна, вече е поискала от Иран през май да ѝ достави ключови компоненти, до които вече няма достъп.

Тъй като санкциите започват да стават осезателни, предложеното сътрудничество за производство на автомобили между трите нации може да напредне бързо, каза Наджафи-Манеш. „Производството на всички части на евентуален нов автомобил, избягването на валутни преводи за осигуряване на резервни части и наличието на експортни пазари са сред предимствата на такъв проект.“

Той добави, че идеята е била пусната първо от Турция и че Русия е "заинтересована".

Иран също пострада от строги икономически санкции, наложени отново от Съединените щати през 2018 г., след като Вашингтон се оттегли от сделката със световните сили за ядрената програма на Иран.

Откакто Москва изпрати войски в Украйна през февруари, много производители на автомобили спряха продажбите на своите автомобили или части в Русия - включително Audi, Honda, Jaguar, Porsche, BMW, Ford, Hyundai, Mercedes, Volkswagen и Volvo.

Турция вече изнася автомобилни резервни части на стойност над 12 милиарда долара годишно, докато Иран е класиран на 19-ия най-голям производител на автомобили в света през 2021 г., според Международната организация на производителите на автомобили.

Въз основа на данни на OICA иранските автомобилни производители са произвели 894 298 автомобила през 2021 г., съобщи IRNA.

Снимки IRNA

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Нали Бя гушо чифутска

Нали Бя гушо чифутска

04.07.2022 | 19:45

И ся Гушата на Гушеф ще остане веке празна Нали

Отговори
0 3

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?