1553

Иран отбелязва 45-ата годишнина от Ислямската революция

Иран днес отбелязва 45-ата годишнина от Ислямската революция от 1979 г. на фона на напрежение, обхващащо Близкия изток заради продължаващата война на Израел срещу Хамас в Ивицата Газа.

Хиляди иранци маршируваха по главни улици и площади, украсени със знамена, балони и транспаранти с революционни и религиозни лозунги.

В Техеран тълпите развяваха ирански знамена, скандираха лозунги и носеха плакати с традиционните надписи „Смърт на Америка“ и „Смърт на Израел“. Някои изгориха знамена на САЩ и Израел, обичайна практика в проправителствени митинги, предава турския ежедневник Хюрийет.

В големите градове на страната имаше засилено присъствие на охрана.

Годишнината дойде месец след смъртоносното нападение от екстремистката групировка "Ислямска държава" в централния град Керман, което доведе до смъртта на най-малко 95 души по време на възпоменанието на иранския генерал Касем Солеймани, когото САЩ убиха при нападение с дрон през 2020 г.

Иран се опита да обвини САЩ и Израел за атаката, докато израелската офанзива в ивицата Газа продължава. Ислямската република нанесе ракетни удари срещу Ирак и Сирия. След това удари цели на предполагаеми антиирански сунитски бойни групи в Пакистан, които отговориха с удари срещу Иран, което допълнително повиши напрежението в регион, разпален от войната Израел-Хамас.

Ислямската революция започва с широко разпространени вълнения в Иран срещу управлението на шах Мохамед Реза Пахлави. Шахът, неизлечимо и тайно болен от рак, избяга от страната през януари 1979 г. След това Аятолах Хомейни се върна от изгнание и правителството падна на 11 февруари 1979 г. след дни на масови демонстрации и конфронтации между протестиращи и силите за сигурност.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Иранците

Иранците

12.02.2024 | 03:09

да “благодарят” на ЦРУ за ислямската революция. Те имаха за първи път демократично правителство през 1953 година, когато ЦРУ организира преврат и инсталира шаха. От тогава започнаха проблемите на САЩ в Близкия Изток. Шахът беше деспот и мулите се възползваха да вземат властта.

Отговори
1 2

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?