Следвайте ни

Иран и Китай на крачка от търговско и военно сътрудничество

viber icon

Иран и Китай тихомълком обсъдиха бъдеща колаборация в сферата на търговията и военното дело. Подобен съюз ще разчисти пътя за милиарди долари от китайски инвестиции в енергетиката и други сектори. Освен това ще подкопае усилията на Доналд Тръмп за изолиране на иранското правителство заради ядрените и военните му амбиции.

Партньорството, подробно описано в споразумение от 18 страници, значително ще разшири китайското присъствие в банковото дело, телекомуникациите, пристанищата, железопътните линии и десетки други проекти. В замяна Китай ще получи редовни и сравнително по-евтини доставки на ирански петрол през следващите 25 години. 

Документът описва и задълбочаването на военното сътрудничество, което потенциално дава упора на Китай в регион, който от десетилетия е стратегическа под опеката на САЩ. Той включва съвместни обучения, изследвания и разработка на оръжия и споделяне на разузнавателна информация. Всичко с цел борба срещу „тероризма, наркотиците и трафика на хора и трансграничните престъпления.“ 

Споразумението все още не е представено на иранския парламент за одобрение или оповестено публично, което повдига въпросът колко точно е готова държавата да даде на Китай. Ако бъде официално подписано, това може да доведе до заостряне на отношенията между Китай и Съединените щати. Споразумението между двете източни страни пробужда недоволство и във Вашингтон. Американските военни кораби вече редовно се сблъскват с иранските сили във води на Персийския залив и оспорват международно влияние на Китай в Южнокитайско море. 

 

Паулина Гегова

Паулина Гегова

Редактор-репортер - екип "Култура"

Паулина Гегова е завършила Актьорство за драматичен театър в ПУ. Работила е в държавен театър, създава частни проекти, организира културни и благотворителни мероприятия в Пловдив. Занимава се с медии от 2015 година, писател и редактор на художествена литература.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?