71

Инвестициите на Eвропейската банка в Турция достигнаха 2 млрд. евро

Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) обяви, че инвестициите й в Турция са достигнали 2 милиарда евро през 2021 г.


Повече от 85% от общите инвестиции са насочени към частния сектор, докато 55% от инвестициите са предназначени за проекти, подкрепящи устойчивостта, се казва в изявление на ЕБВР.


„Освен че организира финансиране със собствени средства, ЕБВР мобилизира почти рекордно ниво от 572 милиона евро от други източници през 2021 г.“, се добавя в изявлението.


Арвид Тюркнер, управляващ директор на ЕБВР за Турция, каза, че финансирането на банката е по-важно от всякога за икономиката на страната.


"Турция е най-големият търговски партньор на ЕС.“, отбеляза Николаус Майер-Ландрут висш дипломат на блока в Анкара. 


Той отбеляза, че износът на Турция за ЕС е надхвърлил рекордните 70 милиарда евро, което прави страната "най-големият търговски партньор на блока".


Двустранната търговия през последните 25 години се е увеличила повече от четири пъти, каза ръководителят на делегацията на ЕС в Турция.


„В следствие на конструктивния диалог ЕС отпусна допълнителни 3 милиарда евро за подкрепа на бежанците в Турция за следващите години. Така ние сме инвестирали общо почти 10 милиарда евро за подобряване на условията на живот на почти 4 милиона бежанци пребиваващи в Турция“, добави Майер-Ландрут.

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?