Следвайте ни

Интерпол отхвърли 773 искания за арест на Турция

viber icon

Интерпол отхвърли 773 искания на турските власти за червено предизвестие, отказвайки да екстрадира заподозрени, свързани с ФЕТО, казаха висши турски служители.

На изказване в парламентарната комисия по външни работи относно предложението за закон за провеждане на 89-то общо събрание на Интерпол в Истанбул, заместник-министърът на външните работи Явуз Селим Къран заяви, че 93 души с заповеди за арест са екстрадирани в Турция от март 2020 г. въпреки пандемичните условия.

Информирайки, че трима души са били хванати в Анкара и екстрадирани в съответните държави през същия период, Къран заяви, че броят на хората, които са били екстрадирани в други страни от 1982 г., е 1644.

Къран също подчерта, че Интерпол е „колеблив“ в исканията за екстрадиция на заподозрени във връзка с ФЕТО, като отбелязва, че сътрудничеството между Анкара и Интерпол по този въпрос не е било на желаното ниво.

Анкара обвинява групировката ФЕТО, че стои зад дългогодишна кампания за промяна на държавното устройство чрез проникване в турски институции, особено военните, полицията и съдебната власт.

„Общото събрание в Истанбул ще бъде важна възможност. Ще обясним подробно на участниците нашата законна позиция по отношение на нашата борба срещу терористични организации като ФЕТО, кюрдската ПKK, Ислямска държава, прокомунистическата DHKP-C и др.“, добави Къран.

Турция ще бъде домакин на 89-то Общо събрание на Интерпол на 20-25 ноември в Истанбул.

„Генералният секретариат на Интерпол отхвърли исканията ни за червено предизвестие за свързаните с ФЕТО“, каза Къран и добави, че броят на отказаните до момента искания е 773.

Опитът за държавен преврат на 15 юли 2016 г., организиран от ФЕТО и базирания в САЩ лидер Фетулах Гюлен, доведе до смъртта на 251 души и 2734 ранени, припомнят от Анкара. 

След опита за преврат Турция отмени паспортите на свързаните с ФЕТО и предостави информацията си в базите данни на Интерпол с искания за червено известие, за издирване и екстрадиране.
 Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Anatema

Anatema

08.06.2021 | 21:00

INTERPOL I VSICHKI DRUGI PODOBNI I VSYAKAKVI SVETOVNI ORGANIZATSII SA DELO NA E V R E I T E , A G-N ERDOGAN E TRAN V OCHITE IM,ZASHTOTO ZASHTITAVA GORKITE PALESTINTSI!

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?