Следвайте ни

Интересно: Подарък, трупал прах 40 години, донесе състояние

viber icon

Книга на учения Исаак Нютън, 40 години трупала прах върху рафт, се оказала свръхценно издание, донесло състояние на своя притежател, гласи съобщение на сайта на аукционната къща Hansons.

През 1980 година жител на Нормандските острови получи от дядо си като подарък книгата на Исаак Нютън „Математически начала на натуралната философия”. Внукът я оставил на рафта и забравил за нея. 

След 40 години той решил внимателно да изучи изданието и установил, че то е излязло през 1729 година. С надеждата да продаде изгодно старинната книга той я предложил на търг.

Оценителят на книги Джим Спенсър сподели, че това е крайно ценно издание: „Това е невероятно рядка книга, възможно, да са били отпечатани от нея само няколкостотин. Първото издание на "Математическите начала на натуралната философия" е излязло през 1687 година на латински език и наскоро такъв екземпляр бе продаден за милиони долари. 

Това е първото издание на английски език, преведено от Ендрю Мот, и това е много важна вещ”. Експертът призна, че бил щастлив да подържи в ръце рядката реликва. Във вторник, 13 октомври, книгата бе продадена на търг за 24 000 паунда.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво първо да построи община Пловдив с парите от заема, който смята да тегли?