46

Инсулт погуби последния крал на Гърция

Някогашният крал на Гърция Константин II почина на 82 години в Атина след инсулт. Това съобщи гръцкият информационен портал Newsbomb.

Константин II е роден на 2 юни 1940 г. в Атина и е последният крал на Гърция (1964-74 г.) от династията на Глюксбургите. Той е син на крал Павел I. Той е последният ортодоксален монарх, който управлява страната. Като потомък на датския крал Кристиан IX той носи титлата принц на Дания.

Когато през 1967 г. на власт в Гърция идва профашистката хунта на Черните полковници, Константин се опитва да се опълчи срещу нея, като призовава народа към бунт по радиото. Но без подкрепа е принуден да избяга от Гърция и да заживее в Рим. През 1973 г. с референдум монархията е премахната и е установена република.

След свалянето на военната диктатура демократичното правителство провежда втори референдум на 8 декември 1974 г., който потвърждава волята на народа да не се възстановява монархията. Константин никога не признава тези референдуми и никога не абдикира официално. Въпреки това Глюксбургската монархия престава да съществува и е създадена Гръцката република.

До 2013 г. бившият крал живее със семейството си в Лондон. През май 2013 г. кралското семейство се премества за постоянно в Гърция - в Портохелион в община Ермионида, на 6 км от остров Спецес. Заради сериозни здравословни проблеми бившият монарх живееше през последните месеци в Атина, за да бъде близо до болницата, в която се лекува.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кой да стане кмет на Пловдив, ако Здравко Димитров хвърли оставка?