44

Инженери разработват слънчеви панели за полярните региони с интеграция на ИИ

Инженерният факултет на университета Фъпат в Турция използва изкуствен интелект за подобряване на производителността на слънчевите панели в арктически климат.

Екипът ръководен от доцент д-р Мехмет Даш, използва база данни, обработени с авангардна технология, базирана на Изкуствен интелект (ИИ), за да революционизира генерирането на енергия в тежки зимни условия.

Инициативата е част от 8-та национална антарктическа научна експедиция, ръководена от проф. д-р Бурджу Йозсьой и финансирана от Института за полярни изследвания МАМ, към Турската академия на науките.

Прототип на устройство, включващ сензори за слънчева радиация, влажност, температура и скорост на вятъра, беше разгърнат по време на експедицията, давайки обещаващи резултати. Екипът събра данни за арктическия слънчев енергиен потенциал въпреки лошото време.

Д-р Даш подчерта значението на изследванията за възобновяема енергия за страни като Турция, които искат да сформират своя база в Антарктика. Той подчерта необходимостта от решения за зелена енергия в отдалечени и крехки екосистеми.

Бъдещите цели включват интегриране на ИИ алгоритми за оптимизиране на производството на енергия и тестване на вятърна енергия в арктическите региони.

Това иновативно изследване развива технологията за възобновяема енергия и подчертава необходимостта от управление на околната среда в научния растеж.

Екипът установи, че един слънчев панел произвежда 21 вата при хладни условия, според д-р Даш. Това откритие предложи надежда за слънчева енергия в такива ситуации.

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?