71

Инженер с пловдивски корен в екипа на супер ракетата Starship

В екипа, участвал в разработката на някои ключови системи на супер ракетата Starship на Мъск, има и българин - 27-годишният Орлин Велев-джуниър e старши инженер по структурната стабилност в SpaceX. Той работи от 6 г. за компанията на Мъск.

Преди това е завършил университета “Джорджия Тех” със специалност “Машинно инженерство”.  

Орлин джуниър е от род на учени и инженери. 

Баща му Орлин Велев-старши е роден в Пловдив, инженер-химик, изтъкнат професор в Държавния университет в Северна Каролина в департамента по химичнo и биомолекулно инженерство. 

Син и баща Велеви пред входа на SpaceX

 

Работи по съвременни иновационни теми като нанотехнологии, наноматериали и микророботика.

Майката на Орлин - Анка, е асоцииран професор в департамента по биомедицинско инженерство.

Дядото на Орлин​ джуниър по бащина линия е бил професор по технически науки и автор на изобретения.

Орлин, както и още един българин - Кико Дончев, бяха в инженерния екип на историческия първи полет на частна ракета с екипаж - на Space X през юни 2020 г.

Първият тестови полет на най-голямата и мощна ракета, създавана някога - Starship на компанията SpaceX на Илън Мъск, трябваше да стартира в 16,20 часа в неделя, но бе отложен в последния момент.

“Оказва се, че клапан за налягането е замръзнал. Нов опит след няколко дни”, написа Илън Мъск в Туитър минути след отлагането на старта.

120-метровата ракета - за сравнение, с 27 метра по-висока от Статуята на свободата, разработвана от компанията на Илън Мъск в продължение на години, е най-голямата и най-мощна в света. Тя е предназначена за пътувания до Луната и Марс.

Очаква се “Старшип” да предизвика революция в пътуванията в Космоса - транспортната система трябва да има ресурси да закара в бъдеще 100 души на Марс. 

“Старшип” има ключова роля в програмата “Артемис” на НАСА, целта на която е да установи дългосрочно човешко присъствие на Луната. Този кораб беше избран от НАСА за кацане на астронавти на Луната като част от мисията “Артемис 3”, официално планирана за 2025 г. 

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?