Следвайте ни

Инфлацията за септември в Турция е по-ниска от очакванията

viber icon

Инфлацията на потребителските цени в Турция спадна леко до 11,75% на годишна база през септември, по-ниско от прогнозите, обяви националният статистически институт ына страната днес.

Инфлацията е леко намалена от 11,77% през август, според турския статистически институт (ТюркСтат). Месечно, потребителските цени са нараснали с 0.97% през септември, показват данните.

Анкета на Ройтерс от 12 икономисти прогнозираше, че инфлацията ще нарасне до 12,13%, като прогнозите варират между 11,79% и 13%.

На месечна база се очакваше инфлацията да бъде 1,35%, с прогнози между 1,01% и 2,10%.

Група от 14 икономисти, анкетирани от Анадолската агенция, очаква инфлацията да нарасне до 12.20%.

Изследването на индекса на потребителските цени варира между 0,94% при най-ниското и 2,10% при най-високото - средно 1,38% месечно увеличение.

Най-висок е месечният ръст на някои хранителни стоки до 25,17% през септември, сочат данните.

Следват здравето с 15,09% и храните и безалкохолните напитки с 14,95%, докато най-ниското увеличение е при алкохолните напитки и тютюна - 0,68%.

Миналата седмица правителството ревизира очакванията си за инфлацията в края на годината до 10,5%.

За да се противопостави на инфлацията, Централната банка на Република Турция, миналия месец неочаквано повиши лихвените проценти с 2 на сто, до 10,25%, като затегна политиката за първи път от две години, като заяви, че бързото възстановяване от първоначалния коронавирусен шок е провокирал високи цени.

Централната банка през юли повиши прогнозата си за инфлация в края на годината до 8,9% от 7,4%. Според него увеличението с 1,5 процентни пункта се дължи на ревизия нагоре на цените на петрола и прогнозите за инфлацията на храните.
 
 
 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какви трябва да са следващите мерки срещу COVID-19 в Пловдив?