46

Инфлацията в Турция: Вижте за колко лири се разменя един лев

Годишната инфлация в Турция падна до 39,59 на сто през май, показаха официални данни от 5 юни. Това понижение се дължи до голяма степен поради това, че правителството компенсира покачването на цените на други стоки чрез предоставяне на природен газ за насерението безплатно за месец.

Турският статистически институт (TÜİK) заяви миналата седмица, че ще приложи метод на "нулева цена" за природния газ при изчисленията на индекса на потребителските цени (CPI) за май, месец, в който президентът Реджеп Тайип Ердоган спечели повторно президентските избори.

Правителството обеща преди изборите миналия месец, че ще осигури безплатен газ през май и месечни безплатни 25 кубични метра газ за всяко домакинство в Турция за година, до май 2024 г. Счита се, че този ход ще струва на правителството 40 милиарда лири (1,89 милиарда долара).

Според неофициални данни от групата за изследване на инфлацията ENAG, независима институция, създадена през 2020 г. за проследяване на инфлацията в страната, годишният процент на инфлация на потребителските цени в Турция се е увеличила до 105,45 на сто. 

Инфлацията беше подклаждана от валутна криза в края на 2021 г. и по официални данни тя достигна 24-годишен връх от 85,51 на сто през октомври. Тя се понижи до 43,68 на сто през април с относително стабилна лира.

АА

След приключването на изборите, валутните курсове в Турция започнаха да се променят динамично, като един щатски долар вече се разменя за 21,25 лири, което е с 1,5 на сто повече от вчера. Еврото е близо 23 лири, което е 2,22 на сто повече от вчера. 

БНБ разменя днес един лев лев за 11,60 турски лири. 

През уикенда Ердоган назначи Мехмет Шимшек, който е високо ценен от финансовите пазари, за министър на финансите и финансите.

АА

Този ход се разглежда като подготовка на сцената за връщане към по-ортодоксални политики, включително повишаване на лихвите през следващите месеци.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Какъв трябва да е следващият кмет на Пловдив?