46

Инфлацията в Турция надхвърли 78% през юни

По информация на БНБ днес един лев се разменя за 8,93 турски лири

Инфлацията в Турция надхвърли 78 процента през юни, според турската статистическа агенция.

Потребителските цени са се повишили на годишна база със 78,62 процента до юни спрямо 73,5 процента през май, съобщи Тюркстат днес. Това е най-високата стойност на инфлацията на годишна база от незабравимия септември 1998 г., когато годишната инфлация беше 80,4 процента и Турция се бореше да сложи край на десетилетие с хронично висока инфлация, съобщи Ройтерс.

Очаква се инфлацията в Турция да спадне до малко под 70 процента до края на 2022 г.

Данните на Тюркстат показват месечна инфлация от 4,95 процента. Други ключови изводи от доклада: цените на производителите са се повишили със 138,31% на годишна база, а годишното покачване на цените на храните се е ускорило до 93,93% от 91,6% през май. 

Лирата се търгуваше с 0,1 процента по-ниско до 16,7715 за долар към 10:12 сутринта в Истанбул. 

Според курса на БНБ, днес един лев се разменя за 8,93 турски лири. В последните дни турската валута се покачи спрямо еврото и сега се разменя за 17,59 TL.

Инфлацията скочи до небесата от миналата есен, когато лирата падна рязко, след като централната банка намали лихвения си процент стъпка по стъпка с 500 базисни пункта до 14 процента, в съответствие с препоръките на президента Реджеп Тайип Ердоган.

Тазгодишните икономически последици от руската инвазия в Украйна, съчетани със свободното падане на лирата, подхраниха инфлацията в Турция. Валутата загуби 44 процента спрямо долара миналата година и беше надолу с 24 процента тази година, преди да възстанови някои загуби през последните дни.

Правителството в Анкара е на мнение, че инфлацията ще спадне с новата икономическа програма, която дава приоритет на ниските лихви за стимулиране на производството и износа, като същевременно се стреми да постигне излишък по текущия баланс на страната. Президентът Ердоган каза в понеделник, че очаква инфлацията да спадне до „подходящите“ нива до февруари-март следващата година, докато централната банка каза, че ще спадне до 42,8 процента до края на 2022 г.

Надеждността на данните на Турския статистически институт (TUIK) беше поставена под въпрос от опозиционни депутати и икономисти. Подобни твърдения са отхвърлени от TUIK. Но според социологическите проучвания турците смятат, че инфлацията е много по-висока от официалните данни.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?