71
Следвайте ни

Инфлацията в Турция галопира! Статистическият институт отказа достъп на опозиционен лидер

viber icon

Държавната статистическа служба на Турция (TÜİK) не позволи на лидера на основната опозиционна Републиканска народна партия (РНП) Кемал Кълъчдароглу да влезе в учреждението, под предлог че няма уговорена среща. 

По-рано опозиционерът обяви в Туитър, че е поискал среща от TÜİK и че молбата му е била отхвърлена.

На входа на институцията Кълъчдароглу проведе пресконференция, пред придружилите го журналисти. Той постави под въпрос достоверността на данните за инфлацията, тъй като институцията обяви инфлация от едва 3,51% за ноември въпреки обезценяването на лирата с над 30 процента през същия месец.

„TÜİK вече не е държавна институция, а се превърна в институция на Президентството. Длъжностните лица, работещи тук, не трябва да забравят, че всички те се подчиняват на законите на държавата“, каза Кълъчдароглу. 

Коментарите на опозиционния лидер дойдоха малко след като TÜİK обяви, че инфлацията в Турция е нараснала с 3,51% на месечна база през ноември.

Индексът на цените на производителите пък се е повишил с 9,99% спрямо предходния месец за годишен ръст от 54,62%, съобщи TÜİK. 

Годишната инфлация в Турция скочи повече от очакваното до тригодишен връх от 21,31% през ноември. 

Някои икономисти и анализатори, както и опозиционните партии поставиха под съмнение достоверността на данните за инфлацията, а проучванията показват, че турците смятат, че тя е много по-висока предвид скокове в разходите за основни стоки като храни и енергия.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?