49

Инфлацията в Турция била "временна"

Министърът на икономиката и финансите на Турция Нуредин Небати заяви, че скокът на инфлацията в страната, който през март достигна рекордния 20-годишен връх от 61,14 процента, е „временен“.

 

„Ние се борим с високата инфлация и искаме да издигнем покупателната способност над предишното ниво. Валутният курс достигна ниво, което може да се контролира. Нашата цел е да намалим инфлацията до подходящи нива“, каза той вчера на среща с бизнесмени в югоизточната провинция Мардин.

 

Небати каза, че целта им е да развият Турция и да я доведат до ниво, което „заслужава“ в 21-ви век. Той добави, че целта им е да направят Турция по-малко зависима от внос на енергия и селско стопански продукти.

 

„Нашата амбиция е да включим Турция в топ 10 на икономиките в света“, каза той. В момента страната е на 17-то място в света.

 

Тези месеци Турция страда от тежки икономически проблеми и регистрира най-високата си инфлация през последните две десетилетия. 

 

На годишно ниво, цените на транспорта се повишиха с 99,12%, а цените на храните и безалкохолните напитки са нараснали със 70,33%. 

 

Докато официалната инфлация беше регистрирана като 61,14 процента през март, независими икономисти казват, че цифрата е много по-висока - 164,63 процента. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?