49

Инфлация от 64,8 на сто: Цените в ресторанти и хотели в Турция скочиха двойно

Официалната годишна инфлация в Турция достигна 64,8 процента през януари.

През януари индексът на потребителските цени (CPI) в Турция претърпя промяна от 6,70% спрямо предходния месец, според държавния Турски статистически институт (TÜİK). 

Основната група с най-слаб ръст спрямо същия месец на предходната година е облеклото и обувките с 40.62 на сто. От друга страна, основната група с най-голям ръст са ресторантите и хотелите с 92,27 на сто.

Друга група с висок ръст през същия период са разходите за здравни услуги, със 17,68 процента.

Оценявайки данните за инфлацията през януари, министърът на хазната и финансите Мехмет Шимшек отбеляза: „Очакваме, че месечната инфлация ще намалее значително от февруари.“

Според неофициалните данни, предоставени от Турската група за изследване на инфлацията (ENAG), независима институция, създадена през 2020 г. за наблюдение на инфлацията в страната, CPI се е увеличил с 9,38 процента през януари, докато годишната инфлация е била 129,11 процента.

Годишната официална инфлация на храните е 69,71, докато месечното им увеличение е 5,19 през януари.

Изследователският център на Конфедерацията на революционните профсъюзи (DİSK-AR) подчерта, че нивото на инфлация на храните на TÜİK не отразява реалността и че инфлацията на храните при най-бедната група хора е 109,5 процента.

Според изчислението на съюза, базирано на данни на TÜİK, инфлацията на храните за пенсионерите е била 85,6 процента.

След нахлуването на Русия в Украйна през февруари 2022 г. световните цени на храните скочиха с близо 30%, но оттогава се върнаха на предишните си нива.

В Турция основният фактор, допринесъл за покачването на цените на храните, е обезценяването на турската лира.

През последните дни курсът на турската валута се опитва да премине психологическата граница от 33 TRY за едно евро, но след интервенциите на централната банка, курсът остава под тези стойности за сега.

Според днешният курс на БНБ, един лев се разменя за 16,78 TRY,  а 100 турски лири вече са 5.95 лв. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Скачайки и викайте

Скачайки и викайте

07.02.2024 | 11:51

Радостно,че сте есгейци,не се притеснявайте и Турците са по добре от нас!!! Деградирал народ СЪБУДЕТЕ СЕ И ИЗЛИЗТЕ ДА СИ ЗАЩИТИТЕ ДЪРЖАВАТА ОТ ЗАПАДНА ИЗМЕТ ,КОЯТО ОЧЕВАДНО НЕ РАБОТИ ЗА НАЩЕ ОБЛАГИ!!!

Отговори
5 1
Filip

Filip

07.02.2024 | 11:22

Чували ли сте за аналог на виа_грата, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Аз лично го пробвах и сега го препоръчвам на всички, това подобри секса ни и спаси брака ни-----> use.my/biono

Отговори
0 1

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?