49
Следвайте ни

Ин и Ян в Истанбул: Луо лекува турците с китайски игли

viber icon

След като завършва Университета по китайска медицина Шанси, Луо, специалист по традиционна китайска медицина (ТСМ), пристига в Турция преди осем години и открива клиника от азиатската страна на най -големия град в Турция.


Оттогава той лекува пациентите си с акупунктура, китайски метод, използващ малки игли за стимулиране на нервите под кожата, както и билколечение и китайски масаж.


„Тези точки, разположени по протежение на гръбначния стълб на човешкото тяло, корелиращи с няколко жизненоважни органа, като белия дроб, сърцето, черния дроб и бъбреците, са много важни“, каза Яган Луо пред свой пациент по време на сесия на китайски масаж в неговата клиника в Истанбул.


„Трябва да действам като пътна полиция и да отворя задръстванията в тези точки“, продължи той и добави, че „в противен случай може да се разболеете скоро“.


„Когато за пръв път дойдох тук, установих, че повечето пациенти обмислят операция за болките си“, каза той пред агенция Синхуа в своята клиника. "В Китай обаче решаваме повечето случаи с масаж и акупунктура, преди пациентът да се разболее."


Ако чужденците научат повече за културата и философията зад TCM, би било по-удобно да предпочитат тези методи за лечение на болестите си, каза Луо.


Най-честите оплаквания на турските му пациенти са затлъстяване, пристрастяване към тютюнопушенето и особено главоболие и херния.


За да просвети турския народ и да отговори на всичките му въпроси относно TCM, Луо превежда Huang Di Nei Jing (Вътрешен канон на жълтия император), древна китайска медицинска книга, от китайски на турски. Класическата книга съдържа богати познания за TCM, включително нейната философия, диагностика, терапия и превенция на заболявания.


Има и някои естествени билки с лечебна сила, които Ло използва в своите лечения. Той е започнал да отглежда някои от тях на терасата си, носейки семена от Китай, като Codonopsis и Udihindi.


Според Луо след пандемията ще се проведат множество конгреси и работни срещи между Китай и Турция и това поле ще бъде още по-известно сред турците.


Джейхун Дундар, турски специалист, каза, че TCM стана известен след 2015 г., когато турските власти позволиха на турските специалисти да извършват тези практики в своите клиники. Той се занимава с допълнителната медицина в Истанбул от шест години.


"Опитът на китайските лекари е изключително ценен за нас, тъй като техният опит датира от 5000 години. Освен това техните възгледи за философията на ТСМ са безценни", каза Дундар, докато поставяше акупунктурни игли по главата на пациент, който страда от мигрена, в неговата клиника от европейската страна на града.


Той каза, че понятията Ин и Ян, жизнената енергия, са много нетипични за турския народ по отношение на това, че имат нещо невидимо и неосезаемо в тялото.


В древната китайска философия „Ин и Ян“ обяснява дуализма, изразявайки как противоположните сили могат да бъдат взаимно допълващи се и взаимосвързани и широко използвани във всяка сфера на живота, каза Дундар.


„В този смисъл работата и сътрудничеството с китайски лекари е едно от най-важните предимства на турските специалисти“, каза той и отбеляза, че с нетърпение очаква да отиде в Китай и да научи повече за TCM в ерата след пандемията.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Ин и Ян Бибиян

Ин и Ян Бибиян

10.10.2021 | 13:46

Стига с тая Турция, връщайте го тоя, там да не го лекува някой анаДоЛЕЦ С ГОЛЯМ РЯЗАН?

Отговори
1 1
мръсни гнусари

мръсни гнусари

10.10.2021 | 13:21

дано измрете мръсни китайци гнусни всичките до един!

Отговори
0 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?