46
Следвайте ни

Имунна система за пример: Жена оздравя от ХИВ без лекарства

viber icon

Жителка на Аржентина стана вторият човек в света, за когото е потвърдено, че се е възстановил от вируса на ХИВ без специални лекарства или друга помощ, съобщи Би Би Си.

Според лекарите имунната система на жената сама е успяла да се отърве от вируса. Според Archives of Internal Medicine , тестове на повече от милиард от нейните клетки не са разкрили наличието на инфекция. Експертите се надяват, че ако успеят да разберат как тялото е успяло да се отърве от вируса и да възпроизведат този процес, това може да доведе до създаването на ефективно лечение за ХИВ - или дори напълно да изкорени болестта.

Откритията на учените служат като допълнително потвърждение, че някои от нас са естествено устойчиви на този вирус.

При някои гените предотвратяват инфекцията. Други, като „пациентката от град Есперанса“ в Аржентина (тя предпочита да не разкрива името си), се заразяват с вируса, но след това се отърват от него.

Въпреки това, по-голямата част от хората, живеещи с ХИВ, се нуждаят от доживотна антиретровирусна терапия (AРT). И ако спрат да приемат лекарства, спящият вирус може да се активира отново и пак да създаде сериозни проблеми на организма.

През последните години обаче се появиха съобщения за т. нар. „елитни контролери”, тоест хора, способни да потискат вируса на ХИВ без специални лекарства, но с различен вид помощ.

Например, има случай на заразения с ХИВ Адам Кастилехо от Лондон, който е получил донорски стволови клетки в хода на лечението на рак, след което е успял да се откаже от лекарството за СПИН. Оказа се, че клетките му, заразени с вируса ХИВ, са напълно елиминирани и заменени по време на противоракова терапия.

Адам имал късмет: неговият донор бил част от този един процент от хората, родени с гени, които пречат на вируса на ХИВ да навлезе в клетките.

Никой обаче не може да каже със сигурност колко дълго Кастилехо ще може да се радва на тези предимства.

"Пациентката от Есперанца" не е имала вируса на ХИВ повече от 8 години. В допълнение, жена на име Лорин Виленбърг от Сан Франциско също изглежда е била излекувана от ХИВ от собствената й имунна система.

Това дава надежда на други пациенти за така нареченото стерилизиращо излекуване, тоест пълно елиминиране на вируса в организма.

"За хората, които не могат да се отърват от вируса сами, може да има ефективен начин за постигане на стерилизиращо лечение", каза д-р Сю Ю, който ръководи изследването. „Така че сега ние изследваме възможността за иницииране чрез ваксинация на такъв вид имунна реакция при хора, получаващи АРТ, за да се научи имунната им система да поеме контрола върху вирус без помощта на лекарства."

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?