Следвайте ни

Имунизират 1,5 млн. души в Турция с китайската ваксина

viber icon

Първата пратка ваксини срещу коронавируса, разработена от китайската биофармацевтична компания Sinovac, ще бъде изпратена до Турция в неделя вечер и ще пристигне в понеделник, съобщи министърът на здравеопазването Фаретин Коджа.

Тя ще съдържа 3 милиона дози CoronaVac.

Доставката им се забави заради проблеми с разрешителното. Турция е подписала сделка за 50 милиона дози от ваксината, които се очаква да пристигнат до края на февруари.

Експертът по инфекциозни болести д-р Серхат Юнал обяви, че CoronaVac е ефективна 91,25% и е вероятно процентът да се увеличи въз основа на данни от последния етап на проучването.

Първоначалните резултати се основават на работата със 7371 доброволци в Турция. Той заяви, че ваксината е безопасна, тъй като по време на изпитания в Турция не са открити големи странични ефекти, освен в един случай, при който е наблюдавана алергична реакция.

„Сега сме уверени, че ваксината е ефективна и безопасна за турския народ“, каза здравния министър.

Sinovac, освен в Турция, доставя ваксината си в Индонезия, Бразилия, Чили и Сингапур, а преговорите с Филипините и Малайзия са в ход.

С ваксината от първата пратка ще бъдат ваксинирани 1,5 милиона души в Турция, като ще се започне от здравните работници и рисковите групи, каза Коджа.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?