49

Има ли манипулация? Преброиха едва 3504 българи в Северна Македония

Резултатите от преброяването на населението в Република Северна Македония, осъществено през септември миналата година, бяха обявени от директора на Държавната статистическа служба Апостол Симовски. Според резултатите общият брой на населението наброява общо 2 097 319 души, от които 1 836 713 живеят в страната, пише dir.bg.

Данните показват, че 54,25 на сто от всички преброени лица са се определили като македонци, 29,52 на сто са албанци, 3,98 турци, 1,18 са се обявили за сърби, 0,87 процента са босненци и 0,34 процента - власи, съобщи Симовски.

Според представената таблица от преброяването в графата за етническа принадлежност като българи се определят 3504 души, от които 2121 мъже и 1383 жени.

От постоянно живеещите в страната 58,48% се обявяват като македонци, 24,3% като албанци, 3,86% като турци, 2,53% като роми, 0,94% като власи и 0,87% като бошняци.

От македонските граждани, които са били в чужбина повече от 12 месеца, и чужденци, които са били в страната за по-малко от 12 месеца, 24,45 процента са заявили, че са македонци, а 66,36 албанци, 4,79 са се заявили като турци, 1,02% като роми, 0,19% като власи и 0,35% като сърби.

Данните  от пребровянето на българите в РСМ е учудващо малък. Спрямо предходното преброяване (1417 души  или 0.073%) има двоен ръст, но са далеч от цифрата, ако към нея се прибавят над 70 000 граждани на Северна Македония, които взеха български паспорти през последните 12 години. 

След преброяването в РСМ, което се проведе от 5 до 30 октомври, от Културния център "Иван Михайлов" в Битоля алармираха, че е налице цялостен механизъм на действие, с който се пречи да бъдат отчетени българите в Северна Македония. На много места преброителите не задавали въпроса за етническата принадлежност на лицата, т.е. хората автоматично се регистрирали като "македонци". Гражданите, които  се обявили за българи, пък били редовно и пряко обиждани и унижавани от преброители, инструктори и други членове на преброителните комисии. Имало и случаи, в които ако един член на семейството (първият, който се брои) се декларира като македонец, преброителят автоматично регистрира цялото семейство като "македонци". Имало е много оплаквания за тези действия, но само символична част от тях е била успешно коригирана. В най-драстичните случаи от лицата, декларирали се като българи, се искало да представят български държавни документи, паспорти и т.н. като "доказателство" за регистрацията им като такива (повечето македонски българи нямат българско гражданство).

По-късно тези хора били регистрирани като македонци, под предлог, че не могат или не смеят да представят такъв български документ. Освен това поради неправилно функциониране на приложението, много преброители взели данните на лист хартия и след това ги въвели в заявлението при лично отсъствие на гражданите, като са заменили българската самоидентификация на лицата с "македонска", посочиха още тогава от Културния център "Иван Михайлов".

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Чифутски ураган над Балканите

Чифутски ураган над Балканите

30.03.2022 | 18:43

Ако се завъртят у Македония чифутските потурчовци Караосман Шкембе бей и Кирчо Простото по тези земи още един път от срам всички Българи ще станат албанци Примерно

Отговори
0 0

Анкета

Кой е най-добрият изход от политическата криза у нас?