3906

Илон Мъск си намери нова планета за колонизация

Илон Мъск наскоро повдигна вежди в социалните медии с подкрепата си за убеждението на Тед Качински (известен още като Юнабомбър), че технологиите представляват значителна заплаха за човечеството. Въпреки това милиардерът предприемач продължава да използва силата на технологиите, особено чрез своята компания SpaceX, за амбициозния проект за колонизиране на Марс. Сега, според „Futurism“, Мъск е насочил погледа си към друга потенциално обитаема екзопланета, намираща се извън нашата звездна система, за евентуална колонизация.

Проксима Кентавър Б, разположена на малко повече от 4 светлинни години от нас в системата Алфа Кентавър, където се развива действието на филма "Аватар" на Джеймс Камерън, е открита за първи път през 2016 г. Учените смятат тази екзопланета за потенциален кандидат за поддържане на живот.

Като се има предвид, че Илон Мъск открито изразява загрижеността си за продължителността на човешкото оцеляване и целта си да създаде самоподдържащи се колонии на други планети, е логично Проксима Кентавър Б да е предизвикала интереса му. От откриването на екзопланетата досега тя е била обект на няколко проучвания. Учените са използвали компютърни симулации, за да оценят способността на Проксима Кентавър Б да поддържа течна вода и евентуално живот.

В изследване от 2018 г. Антъни Дел Дженио, планетарен учен от Института за космически изследвания "Годард" на НАСА, заявява, че симулациите показват разумна вероятност Проксима Кентавър B да е обитаема. В заключението на изследването се посочва, че екзопланетата, която е с размерите приблизително на Земята, може да е най-близката до нашата Слънчева система планета с висока степен на обитаемост. Въпреки това, като се има предвид, че SpaceX все още не е достигнала Марс, пътуване на 4,2 светлинни години до тази екзопланета със сигурност ще представлява огромно предизвикателство за Елон Мъск.

При Проксима Кентавър Б се наблюдава гравитационно блокиране, подобно на земната луна, поради което едната страна на екзопланетата е обърната с лице към звездата майка. Казано по-просто, това означава, че една и съща страна е винаги изложена на топлината и светлината на звездата. Компютърните симулации показват, че океаните и атмосферата на планетата циркулират, улеснявайки ефективния пренос на топлина и предотвратявайки постоянното замръзване на тъмната ѝ страна.

Въпреки близостта си до нас в сравнение с други потенциално обитаеми планети, екзопланетата все още се намира на зашеметяващите 40 трилиона километра или 25 трилиона мили от нас. Това огромно разстояние изисква технологичен напредък, който все още не е постигнат. На сегашния етап огромното разстояние до Проксима Кентавър Б остава непреодолимо дори за напредничави хора като Илон Мъск.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
ГРАД КОЗЛОДУЙ

ГРАД КОЗЛОДУЙ

16.06.2023 | 00:25

М ъск има пари но е лъжец

Отговори
1 2
Mимет

Mимет

16.06.2023 | 02:02

И пари няма. Всичко е пунта мара.

Отговори
1 1

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?