4020

Илон Мъск шокира: Никой от нас няма да има работа в бъдещето

Илон Мъск отново шокира, като заяви, че изкуственият интелект ще поеме всички наши работни места и това не е непременно лошо нещо, съобщи CNN.

Вероятно никой от нас няма да има работа в бъдещето“, каза предприемачът на технологична конференция в Париж. Докато говори дистанционно чрез уеб камера на VivaTech 2024, Мъск описа бъдеще, в което работните места ще бъдат „незадължителни“.

„Ако искате да вършите работа, която е нещо като хоби, ще можете. Но така или иначе ИИ и роботите ще предоставят всички стоки и услуги, които искате“, предрече той.

За да заработи този сценарий, ще трябва да има „универсален висок доход“. Той не обясни какво точно би представлявал, но анализатори предполагат, че става дума за определена сума пари, която американското правителство дава на всеки, независимо от това колко печели.

„Няма да има недостиг на стоки или услуги“, увери Мъск.

Възможностите на изкуствения интелект нараснаха през последните няколко години достатъчно бързо, че регулаторите, компаниите и потребителите все още се притесняват да използват технологията. Освен това продължават да нарастват опасенията за това как различните индустрии ще се променят с продължаващото разпространение на ИИ.

Междувременно Мъск заяви, че не подкрепя неотдавнашното изявление на президента на САЩ Джо Байдън за въвеждане на мита върху вносните електромобили, произведени в Китай, предаде ДПА.

По време на конференцията Viva Technology Мъск заяви: "Тесла се конкурира доста добре на пазара в Китай без мита и без друга подкрепа... Аз съм за това да няма мита и никакви стимули за електромобилите, нито за петрола и газа".

Докато отговаряше по време на сесията за въпроси и отговори на конференцията, Мъск заяви: "Нито "Тесла", нито аз сме поискали тези мита. Всъщност аз бях изненадан, когато те бяха обявени."

По-рано този месец администрацията на Байдън обяви мита върху китайските електромобили, както и върху батериите за електромобили и други части, в опит да спре наводняването на вътрешния пазар с евтини китайски електромобили.

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?