Следвайте ни

Илон Мъск изпрати 143 сателита в орбитата

viber icon

В успешна мисия на SpaceX, ракетата носител „Фалкън 9“ изведе в орбитата 143 сателита. Този проект на Илон Мъск, създателят на SpaceX, постави нов световен рекорд като победи рекорда на индийската космическа агенция ISRO.  Досегашното най-добро постижение беше извеждане на 104 спътника в орбитата при едно изстрелване.
 
Минути след изстрелването, първата част на ракетата се отдели и приземи на специална платформа в Атлантическия океан.
 
Милиардерът, който преди седмици стана най-богатият човек в света посочи, че има за цел да използва богатството си за дарения, както и проекти за изследване на Космоса. „Ще са необходими много средства, за да се построи град на Марс. Искам да мога да допринеса възможно най-много“, сподели той.
 
Мъск добави, че се фокусира върху технологични решения на спешни екологични проблеми.
 
Само преди дни той предложи награда от 100 милиона долара за създаването на „най-добрата“ технология за улавяне на въглерод. Това сподели той в профила си в Twitter, като каза, че ще обяви повече подробности тази седмица. 
 
Улавянето и съхранението на въглерод е комбинация от различни технологии, като всички те имат за цел да премахват въглеродния диоксид, излъчен от изгарянето на изкопаеми горива и да го транспортира за постоянно съхранение под земята. 
 
Наградата ще бъде част от фондацията Xprize - неправителствена организация, която организира публични състезания, насърчавайки технологичното развитие.

Златна Недева

Златна Недева

Журналист

Златна Недева е завършила мултимедийна журналистика в Бормутския университет в Англия. Работила е като радиожурналист в няколко английски медии. Присъединява се към екипа на „Марица“ през 2021 година.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай