49

Илон Мъск дарява 1 млрд. долара на Wikipedia, ако се прекръсти на Dickipedia

Милиардерът и технологичен предприемач Илон Мъск отправи забавно предложение към Wikipedia: Той е готов да дари колосалните 1 милиард долара на платформата, но има една уловка. Мъск хумористично предложи, че в замяна на щедрото му дарение, известната онлайн енциклопедия трябва да обмисли промяна на името си на "Dickipedia".

Илон Мъск, известен с начинанията си с компании като SpaceX, Tesla и неотдавнашното придобиване на социалната платформа, известна преди като Twitter (сега X), често привлича общетвеното внимание с нетрадиционните си идеи и изявления, съобщи Си Ен Ен.

Мъск защити идеята си, заявявайки, че смяна на името би била в „интерес на точността“.

Wikipedia, безплатната онлайн енциклопедия, е жизненоважен ресурс за милиони по света, предлагайки информация по широк набор от теми. Платформата работи с дарения и често провежда кампании за търсене на финансиране, за да поддържа услугата работеща и безплатна за всички.

Въпреки това, условието, свързано с дарението, предизвика разпалени дискусии в различни платформи. Докато някои гледат на това като на хумористичен жест, други се съмняват в уместността на предложената промяна на името, като се има предвид репутацията на Wikipedia като сериозен и надежден източник на информация.

Мъск има история на конфликт с Wikipedia, която той обвинява, че е пристрастна и неточна. Той също така изрази намерението си да създаде собствен уебсайт, наречен Pravda, където обществеността да оценява истинността и достоверността на статии и журналисти. Съоснователят на Wikipedia Джими Уелс разкритикува Мъск за цензурата в "X".

Това не е първият път, когато Мъск оглавява медийните загласия с нестандартните си идеи и изказвания. От изстрелването на кола в космоса до предложението за град на Марс, начинанията и коментарите на Мъск често варират между новаторски и причудливи.

Към момента няма официален отговор от Wikipedia относно предложението на Мъск. Остава да видим дали онлайн енциклопедията ще приеме идеята или това ще остане още една закачлива глава в дължата история на изказванията на Мъск.

В по-широк контекст този инцидент подчертава влиянието и обхвата на видни фигури като Мъск в дигиталната ера. С едно изявление или туит те могат да пренасочват общественото мнение в дадена посока, да влияят на възприятията и дори да повлияят на дейността на доказани платформи като Wikipedia.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
8 коментара
До плебса

До плебса

24.10.2023 | 13:53

Този човек създава истинска стойност за планетата, а вие безполезни говеда, които го нареждате тука само разхищавате ресурсите, нямате 2 лева да си обършете вмирисаните г*зове.

Отговори
11 1
Хуйон дъск

Хуйон дъск

24.10.2023 | 14:01

Нека първо прочете в Wikipedia значението на думата "дарение".....после да се прави на пеас майкер.

Отговори
3 4
Браво

Браво

24.10.2023 | 08:26

Браво на Мъск, влиятелен човек и не удобен на властта.

Отговори
8 2
Ицо

Ицо

24.10.2023 | 11:03

И психично болен...

Отговори
7 6
Спиро

Спиро

23.10.2023 | 21:47

Wikipedia е доказана платформа в изопачаване на факти и истини. Рубриките в Wikipedia не са подписани и никой не знае имената на авторите им. Под предлог за доставяне на "безплатна информация" разпространяват дезинформация.

Отговори
15 2
Пенка

Пенка

23.10.2023 | 21:24

Мъск се подиграва и има право! Прочетете какви глупости например са публикували в W… от Пот-ната твна ЕТ. Всички знаем, че никой не гледа любителския канал на ефенди , ама се е издокарал там, като голям “ професионалист’. А, и имената там дето ги е изброил всички са пребоядисани членове на БКП

Отговори
10 1
Илон Мъск,още нещо не искаш ли-да прекръстим целия свят на тебе,да

Илон Мъск,още нещо не искаш ли-да прекръстим целия свят на тебе,да

23.10.2023 | 20:19

Да мирясаш,изкекеречен паричен диктатор с болен мозък и псевдомании!!!?!Нахален перко!

Отговори
3 11
Бих казал, че е зад ник

Бих казал, че е зад ник

23.10.2023 | 18:22

Но всъщност не е. Просто парите са му повредили мозъка така, както дрогата на наркоманите.

Отговори
5 8

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?