71

Играчките на лошите момчета: Путин подари на Ким любимата си лимузина, чака милиони снаряди и ракети

Руският президент Владимир Путин връчи царски подаръци на своя домакин Ким Чен Ун при визитата си в Северна Корея. Лидерът на КНДР вече ще може да пътува с бронирана лимузина Aurus Senat, произведена в Русия специално за първите хора в Кремъл. Още при кацането си в Пхенян Путин покани Ким Чен Ун да се повози в същата кола, която руският президент постоянно ползва.

Подареният  Aurus Senat е с 4,4-литров хибриден V8 двигател с две турбини. В добавка към лимузината Ким получи още адмиралски кинжал и луксозен комплект за чай, пише gazeta.ru. На свой ред севернокорейският лидер връчил на високия си гост картини и други произведения на изкуството с лика на Путин. 

Лимузината Aurus Senat обслужва елита на Кремъл от 2018 година

Церемонията по посрещането на руския президент беше като откриване на олимпиада, коментираха пищните тържества чуждите медии.

Централният площад в Пхенян беше украсен за случая с голямо пано с портретите на двамата ръководители. Хиляди жители на севернокорейската столица, сред които множество деца с цветя и балони, приветстваха Путин и Ким под музикалния съпровод на военен оркестър. Програмата за визитата предвижда също галаконцерт и държавен прием.

Владимир Путин и Ким Чен Ун подписаха днес в Пхенян договор за всеобхватно стратегическо партньорство. Преди това двамата проведоха разговор "на четири очи", който продължи около 2 часа.  В рамките на преговорите Путин е нарекъл договора "фундаментален документ, който ще залегне в основата на нашите отношения в продължителна перспектива".

"Подготвен е документ, който ще лежи в основата на нашите отношения за десетилетия напред,", каза руският лидер и отбеляза, че Русия и КНДР са постигнали "голям напредък" в укрепването на двустранните връзки в резултат на посещението на севернокорейския ръководител в Русия миналата година.

Русия се бори срещу десетилетната "хегемонистична и империалистическа политика" на САЩ и съюзниците им, посочи още Путин.

Той благодари на севернокорейския лидер за подкрепата на КНДР за Русия, включително по въпроса за войната в Украйна.

Севернокорейският лидер на свой ред заяви, че възнамерява да укрепи още повече стратегическото сътрудничество с Москва, съобщиха руските агенции.

"Международната обстановка се усложнява и се мени бързо", каза Ким, цитиран от ТАСС. "При тази ситуация възнамеряваме да задълбочим още повече стратегическите връзки с Русия и руското ръководство."

Правителството на КНДР "изразява и пълна подкрепа и солидарност с руското правителство, армия и народ по отношение на специалната военна операция в Украйна за защита на суверенитета, интересите на сигурността, а също и териториалната цялост", подчерта Ким, като използва възприетия от Кремъл термин за войната в Украйна.


Преговорите между двете делегации се провеждат в мемориалния комплекс Кумсусан, а в състава на руската са министърът на външните работи Сергей Лавров, първият вицепремиер Денис Мантуров, вицепремиерът Александр Новак, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, помощникът на президента по международните въпроси Юрий Ушаков, посланикът на Русия в КНДР Александр Мацегора, военният министър Андрей Белоусов, министърът на природните ресурси Александр Козлов, здравният министър Михаил Мурашко, транспортният министър Роман Старовойт и др.

На Запад коментират с голямо раздразнение срещата в Пхенян. Путин и Ким са двама авторитарни лидери, обединени от войната, обобщава в. "Ню Йорк таймс". Необходимостта от боеприпаси, които да използва в Украйна, принуждава руския президент да задълбочава връзките си със Северна Корея, в съюз, предизвикващ притеснения на Запад.

"Взаимоизгодно споразумение между двама бандити", гласи заглавието на статия на френския в. "Депеш" за посещението на руския президент в Пхенян.

Двамата лидери са вече неразделни, отбелязва френското издание, като припомня, че те се срещнаха само преди 9 месеца във Владивосток. След издаването на заповед за арест срещу Путин от Международния наказателен съд, той вече не може да ходи, където иска, рискувайки да бъде арестуван. Но също като Иран и Китай, Северна Корея не признава авторитета на МНС, така че може да посрещне руския президент с отворени обятия.

"Депеш" цитира и ген. Жером Пелистранди, главен редактор на "Дефанс насионал", който отбелязва, че по отношение на боеприпасите с калибър 122 и 152 мм "запасите на Пхенян са практически неизчерпаеми. Изгодната цена е гарантирана, от качеството може да има какво да се желае, но поне има количество - и това съвпада идеално с руската доктрина, базирана на количество, а не на точност. Според американците от началото на конфликта са били прехвърлени 1 милион снаряда". Това позволява на Русия да поддържа темпото на артилерийския обстрел и да се концентрира върху производството на танкове и на по-сложни боеприпаси, подчертава генералът, цитиран от в. "Депеш".

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?