49

Игра на покер: Кога Путин ще се откаже от войната в Украйна

24 февруари 2022 г. в 5 ч. сутринта Русия нападна Украйна, наричайки кървавото и жестоко деяние „военна операция“. Новината изненада и ужаси света, или поне по-голямата част от него.

Почти една година по-късно дори временното прекратяване на огъня изглежда трудно постижимо.

Инвазията на Русия в Украйна вкара Европа в най-голямата ѝ сухопътна война след Втората световна война и разпали конфликт, отнел живота на хиляди, разселил милиони, унищожил украински градове и нанесъл щети на световната икономика.

Въпреки предупрежденията на американското разузнаване в навечерието на 24 февруари, много представители на европейските и украинските власти не вярваха, че това ще се случи. Смятаха го за твърде голяма лъжица за руската армия. Путин, който навърши 70 години през октомври (м.г.), обаче бе разгневен от коварния завой (според него) на Украйна на Запад и така нареди инвазия, която нарече "специална военна операция".

Целта му бе да изкорени прекомерното и потенциално опасно западно влияние, което виждаше в регион, някога попадащ в сферата на господство на Москва, и да ускори неизбежното - според него - историческо преминаване към многополюсен свят. Когато през септември обяви анексирането на четири украински области, частично контролирани от неговите войски - ход, обявен от Запада за незаконен, желанието му да разшири Русия, и без това най-голямата държава в света по територия.

Както стана ясно, Крим не му стигна.

Къде са корените на войната

Войната не възникна току-така. Конфликтът между Москва и Киев има по-дълбоки корени в историята, трупани десетилетия.

Аргументите, които днес привежда руският президент Владимир Путин, се опират далеч назад в миналото, още в Средновековието, когато части от днешна Русия и от днешна Украйна влизат в пределите на могъщата Киевска Рус. Тъкмо оттам Путин черпи убеждението си, че става дума за „един народ“, към който той причислява и хората в Беларус.

Господарят на Кремъл удобно пропуска да споменава обаче, че руснаците и украинците невинаги са се движили по общ път, в резултат от което са възникнали два езика и две култури - близки, но и различни.

Пукнатините в историята

През декември 1991 г. Украйна, Русия и Беларус взеха решение за разпускане на СССР, като Москва разчиташе, че ще запази влиянието си посредством така наречената Общност на независимите държави (ОНД) и чрез доставките на евтин газ. Случи се обаче нещо съвсем друго. В крайна сметка Русия и Беларус създадоха обща съюзна държава, а Украйна все по-често започва да насочва погледа си към Запада.

Кремъл се дразнеше от това, но нека не забравяме, че от Съветския съюз Украйна наследи една почти милионна армия и третия в света арсенал от ядрено оръжие.

От ракетите Киев се отказа и ги предаде на Русия в замяна на гаранции за сигурността на Украйна и на икономическа помощ.

По онова време Западът не отвръщаше на чувствата на Украйна с взаимност и не възнамеряваше да я интегрира в своите структури, така че реакцията на Москва изглеждаше сдържана.

Между двете страни нямаше престрелки – ако не броим изстрелите във въздуха, произведени по време на един инцидент през 1992 г., когато военен кораб от Черноморския флот внезапно издигна украински флаг и отплува от Севастопол към Одеса.

През първото постсъветско десетилетие Русия беше икономически слаба, а чеченските войни изсмукваха всичките ѝ ресурси. В крайна сметка през 1997 година бе подписан договор, с който се раздели Черноморският флот, а Русия призна границите на Украйна, включващи и Крим.

2003-2013: началото на разпада на постсъветската дружба

Първата голяма дипломатическа криза между Москва и Киев избухна при управлението на президента Владимир Путин. През есента на 2003 година Русия внезапно започна да строи дига в Керченския проток (който свързва Черно и Азовско море) в посока към украинския остров Тузла. Киев прие това като опит да се променят границите. В крайна сметка конфликтът бе решен след лична среща между двамата президенти. Строителството бе прекратено, но гръмко оповестената дружба между двете страни видимо се пропука.

На президентските избори в Украйна през 2004 година Русия активно поддържаше Виктор Янукович, но „Оранжевата революция“ препъна Янукович по пътя му към президентството.

За държавен глава бе избран прозападният политик Виктор Юшченко. Неговата победа предизвика обрат в политиката на Руската федерация. Кремъл обяви, че няма да допусне онова, което официална Москва нарича „цветни революции“ - за тях оттогава насам Путин обвинява Запада. По време на управлението на Юшченко Русия на два пъти затвори газовото кранче на Украйна, с което прекъсна и транзита на газ за Европа.

За да разберем днешната ситуация, трябва най-вече да си припомним едно ключово събитие от 2008 година.

На срещата на върха между държавите от НАТО в Букурещ президентът на САЩ Джордж У. Буш се опита да включи Украйна и Грузия в плана за подготовка за членство. Путин категорично възрази, с което Москва даде да се разбере, че не признава изцяло суверенитета на Украйна. В резултат от това Германия и Франция блокираха плана на американците. На двете постсъветски републики Украйна и Грузия беше обещана перспектива за присъединяване към НАТО, но без дата.

След като стана ясно, че няма толкова бързо да получи гаранции за сигурност от Северноатлантическия съюз, Украйна се ориентира към икономическо сближаване с ЕС. Русия започна да оказва силен натиск срещу тази тенденция, а през 2013 година президентът Янукович (който все пак беше избран през 2010) се подчини на този натиск и заяви, че прекратява подготовката за подписване на споразумение с Брюксел. Решението му предизвика протести в Украйна, които го принудиха през 2014-та да избяга в Русия, припомня DW.

2014-2021: анексирането на Крим и войната в Донбас

В Киев възникна вакуум на властта и Русия анексира Крим през март 2014. Това беше повратният момент, началото на една необявена война. Успоредно с това руските и местните военизирани структури дадоха тласък на сепаратизма в Донбас. Там възникнаха двете така наречени „народни републики“ на Луганск и Донецк, чието ръководство поеха пристигащи от Русия мъже в униформи без опознавателни знаци. Киев реагира прекалено бавно. Там изчакаха президентските избори в края на май и едва тогава реагираха с широко използване на военна сила, което нарекоха „антитерористична операция“.

В началото на юни 2014 новоизбраният украински президент Петро Порошенко за пръв път се срещна с руския си колега Путин при посредничеството на лидерите на Франция и Германия. Роди се така нареченият „нормандийски формат“. През лятото украинските въоръжени сили сериозно притиснаха сепаратистите, после обаче - според обяснението на Киев - Русия въведе в Донбас свои войски. Москва опровергава това твърдение. Войната по всички фронтове в Донбас беше прекратена с подписаното в Минск споразумение за спиране на огъня. Но това споразумение бързо беше нарушено.

Започна позиционна война, която се води и до днес. В началото на 2015 година сепаратистите преминаха в настъпление. Киев отново обвини Русия, че праща военни сили без опознавателни знаци, а Москва отново отхвърли обвинението. Украинските сили изгубиха една важна стратегическа позиция, след което се стигна до споразумението „Минск-2“, подписано отново с посредничеството на Франция и Германия. То важи и до днес като най-важен документ за прекратяване на конфликта, но нито една от неговите точки не е изпълнена изцяло. За което воюващите страни се обвиняват една друга.

Пробив за последен път можеше да се постигне праз лятото и есента на 2019 г., когато двете страни се уговориха да оттеглят войските си от няколко участъка от фронта. Но оттам насетне повече срещи в „нормандийския формат“ така и не се проведоха. Русия отказва преки контакти с украинския президент Володимир Зеленски, защото го обвинява в неизпълнение на „Минск-2“.

През 2021 г. Русия на два пъти струпа войски по границата с Украйна, а през декември президентът Владимир Путин за пръв път ултимативно заяви на САЩ и НАТО, че Украйна и други постсъветски държави не могат да влизат в НАТО и не бива да получават военна помощ. Алиансът отхвърли това настояване на Путин.

Кога Путин ще се откаже от Украйна?

Отговорът се крие във времевата линия на войната - концепция, известна сред изследователите на възпирането като "сянката на бъдещето". Тъй като "тридневната война" на Путин се проточи в седмици и месеци, всяка от страните трябваше да формулира дългосрочен план. След някои първоначални колебания Западът в крайна сметка възприе класическата, учебникарска стратегия на постепенна ескалация.

Ескалирането на военната помощ от малки противотанкови устройства до артилерия, от системи за противоракетна отбрана "Пейтриът" до танкове е стратегия за сигнализиране, подобна на постепенното увеличаване на залога, за да се покаже силна ръка в покера. Пресичайки една след друга "червените линии" на Русия, САЩ и техните съюзници изпращат послание за решимостта си да предоставят на Украйна подкрепата, от която тя се нуждае, за да отблъсне руската инвазия. Идеята е, че ако Русия вярва, че в крайна сметка няма да може да постигне военните си цели, то най-добрият й отговор би бил да намали загубите си сега, вместо да продължава да води война, която не може да спечели.

По този начин висшестоящи от САЩ и ЕС искат да принудят Путин да започне мирни преговори.

Игра на покер, в която Русия не се отказва

Путин и неговите елити не играят на една и съща маса като западните лидери. От гледна точка на Русия сегашните ѝ противници на Запад са само моментни проблясъци по пътя ѝ към постигане на военните ѝ цели. След две години президентът на САЩ Джо Байдън може вече да не е там, за да гарантира единството на Запада в подкрепата му за Украйна. Това се разглежда като едното предимство на Путин.

Другото е под формата на свобода на действие в политиката. Без да е длъжен да се отчита пред обществеността, която понася основната част от финансовите разходи за войната, диапазонът на политиката на Путин се определя от конкуриращите се интереси в малкия му вътрешен кръг. А този предимно военен и разузнавателен елит е напълно съгласен с войната. Някои от тези елити настояват за по-нататъшна ескалация, като например пълна военна мобилизация на руското общество. 

За Украйна това означава, че Русия няма да отстъпи. Дори ако прогони всички руски войници от земята си, агресията на Русия няма да приключи. Русия ще продължи да предявява претенции към територията на Украйна и ще ги подкрепя със заплахи, периодични изстрелвания на ракети и гранични сблъсъци.

При наличието на агресор, неподдаващ се на международен или вътрешен натиск, слабият мир, подкрепен от модерна система за противоракетна отбрана и военни от световна класа в готовност, може би е най-добрият резултат, на който Украйна може да се надява.

Според Олга Чиж, единственият начин, по който Украйна може да постигне траен мир, е да натрупа най-големите оръжия, които може да намери.

 

 

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
22 коментара
зеленски

зеленски

25.01.2023 | 08:33

да започнеш война с хиляди жертни с аргументи от средновековието не говори за здрав разум.а такива психопати се отказват от започнатото само когато тарас булбовия боздуган им влезе до картофите

Отговори
3 1
Гиди нагли сапунчета мазни

Гиди нагли сапунчета мазни

24.01.2023 | 19:53

Чииииииййййфути праскащи като изоглавени минусчета на въпроса ми Колко ритнаха бакъра във Украйна от Ковидчето ви проклето Питам ви за пореден път дибилчета нещастни Или чичко Путин вече го прогони и денафицира Демек дезинфектира от чииииййййфутщина Украйна Скоро и тук ще проведем дезинфекция

Отговори
1 10
Очень хорошая новина для тебя, наZZисткий шиZZo!

Очень хорошая новина для тебя, наZZисткий шиZZo!

24.01.2023 | 20:17

Канцлер Германии Олаф Шольц согласился на передачу Украине боевых танков Leopard после многомесячных споров с союзниками. Как пишет Spiegel, страны Запада, "судя по всему", это решение Берлина поддержат. Bloomberg, в свою очередь, писал, что Германия планировала поддержать запрос Польши об отправке Украине роты танков завтра, 25 января. В немецком Бундестаге сообщили, что депутаты в среду, 25 января, рассмотрят вопрос о возможных поставках танков Leopard из Германии в Украину. Отмечается, что этот вопрос будут рассматриваться по просьбе парламентской группы ХДС/ХСС, которая хочет "прекратить леопардовую блокаду федерального правительства" и опасается потери доверия к федеральному правительству среди союзников. Всего, отмечает телеканал ABC News, 12 стран-участниц "Рамштайна" согласились на передачу около 100 немецких танков, в том числе Польша, Финляндия, Дания, Нидерланды и Испания. Кроме того, появилась информация, что уже на этой неделе США могут объявить о передаче "значительного количества" боевых танков Abrams, несмотря на предостережения Пентагона, что эксплуатация этой техники якобы в условиях российско-украинской войны будет проблемной.

Отговори
10 1
Западняк

Западняк

25.01.2023 | 06:24

Гиди диария пак се изсра. Няма край този руски вирус.

Отговори
3 0
В тая игра на покер спечелили няма

В тая игра на покер спечелили няма

24.01.2023 | 18:36

Защо му беше на Путин? Земя ли не достигаше на Русия? Врагове ли си нямаше, та трябваше и най-близките си да направи такива? От Украйна в НАТО ли се уплаши, та сега Швеция и Финландия, десет пъти по-богати, ще станат членки. Или реши да се прави на велик завоевател пред народа си? Та властта му си беше гарантирана, дори и сега, след всичкия резил в Украйна. Другаде е проблемът на руснаците, няма как, не могат, ако се наложи, да прогонят някакъв такъв с повреден мозък, дето води държавата им към пропаст. И воля за съпротива нямат горките.

Отговори
6 3
Чииииийййййфутска му дибилска работа

Чииииийййййфутска му дибилска работа

24.01.2023 | 16:59

А сигур помните ако не сте мънкита как напоително и със чииииййййфутската си педантична точност откъм два - три милиона преди две години ни информираха за ковчезите по света Сега чииииййййфутската пасмина я питаш колко Ковид ковчега има във Украйната им чииииййййфутска А вместо отговор от тролчета им чиииййфутски работещи за шекали получаваш минусчета вместо отговорчета

Отговори
1 7
Западняк

Западняк

25.01.2023 | 06:26

Диаааааарията умора няма. Се.ре та се къса.

Отговори
2 0
Нали Нъли И Ко стана със Куроната фъф Украйната

Нали Нъли И Ко стана със Куроната фъф Украйната

24.01.2023 | 16:03

Куронътъ във Украйната ич я нема Що Бя Нъли Нали

Отговори
1 6
Нали Нъли И Ко стана със Куроната фъф Украйната

Нали Нъли И Ко стана със Куроната фъф Украйната

24.01.2023 | 16:02

Така е било и едно време Нали Привържениците и подлогите на Наполеон докато той е губел са седяли във Париж и са цъкали минусчета от компотите си Нали

Отговори
1 7
До последния NAZZI

До последния NAZZI

24.01.2023 | 16:00

Войниците от украинските въоръжени сили и наемниците са методично изтласквани от високите сгради на Бахмут, съобщават световните издания. Противотанковите ракетни комплекси като "Фагот", "Метис" и "Корнет" са идеални за тази цел. От големи разстояния ракетата може да бъде изпратена направо през прозореца.

Отговори
2 8
с.адо-м.азо пейки и седалки

с.адо-м.азо пейки и седалки

24.01.2023 | 15:13

Оказава се, че сме били на първо място в света по износ на просто царевица!

Отговори
0 6
Чииииийййййфутска дебилност

Чииииийййййфутска дебилност

24.01.2023 | 15:09

Навремето Наполеон рекъл така Ако имах подръка чиииййййфутските медии и пропаганда Света никога нямаше да разбере за моята загуба при Ватерло А за неграмотните чииииййййфути Нека да намерят на картата на континентите къде са нахудъ Ватерло позора на Наполеон тръгнал срещу Русия

Отговори
2 8
Западняк

Западняк

25.01.2023 | 06:28

Голямо ср.ане, голямо чудо!

Отговори
3 0
с.адо-м.азо пейки и седалки

с.адо-м.азо пейки и седалки

24.01.2023 | 15:09

Единият върви та лаже, другият подире му - маже! Ние знаем, че америка за (унижението на) България плаща на всички медии да повтарят лъжите на цруто, като хубавичко ги размазват с карагенан, та да станат гладички като „сирене филаделфия”!!! Да ни лъжат и убеждават, че е много хубаво за нас да купуват произведената тук от нас царевица, а да ни връщат преработена в нишесте и глюкозо-фруктозен сироп американска хибридна и генномодифицирана царевица, която да набутват във всички вафли, бисквити, снагс, шоколади и, вероятно, „хляб и хлебни изделия” !!!

Отговори
1 7

Анкета

Кое е любимото ви място за отдих и разходка в Пловдив?