Следвайте ни

Идва нов световен ред! Водата става стока номер 1

Тя вече се търгува на борсите, държавите ще водят войни за нея

viber icon

Идва нов световен ред! И то не зарази вируса, чипиране. Не! Заради водата, която ще стане най-ценната стока на света.

Внимателен поглед върху работата на съвременния финансов свят стигна до смразяващо разкритие: компанията CME Group стартира фючърси за вода, която да се търгува на фондовата борса.

Това означава, че водата, както и всички други стоки като злато, сребро, платина и нефт, вече може да се търгува въз основа на нейната стойност, съобщи информационният портал „thinkinghumanity.com“.

Фючърсите за водата бяха пуснати на борсата Nasdaq - една от най-големите и най-важните фондови борси в света. Тя започна да се търгува на Чикагската стокова борса в началото на седмицата под кода NHQ2O и беше оценено на $ 486,53 за акър фут (1 акър фут е равен на 1 233,48 куб. м. - бел.ред.).

Това поражда опасения за комодификация (действие или процес, при който даден ресурс се третира като обикновена стока - бел.ред.) на този основен и най-важен природен ресурс, коментира порталът.

Водата е може би най-важната стока в света. Чистата вода е жизненоважна за поддържането на човешкия живот, както и за селското стопанство, а следователно и за производството на храна. Тя е от съществено значение и за промишлеността и за глобалната икономика.

Следователно, контролът върху водата от страна на големи корпорации или спекулациите с нея от финансови търговци може да означава, че тя не е разпределена по подходящ начин или че тя се съхранява и продава просто на предлагащия най-висока цена с цел реализиране на печалба.

За много хора това би създало затруднения, тъй като най-ценната стока сега ще бъде разпределена за притежателите на богатство, за разлика от тези, които се нуждаят най-много от нея.

Една от причините инвеститорите да виждат водата като толкова доходоносна стока, в която да инвестират, е че голяма част от света изчерпва сладките води, тъй като търсенето на вода надхвърля предлагането.

В допълнение към това глобалното затопляне намалява запасите от сладка вода в световен мащаб. Следователно може да се очаква цената да се повиши в дългосрочен план.

Пред агенция Блумбърг финансовият анализатор Дийн Дрей споделя, че „изменението на климата, сушата, увеличаването на населението и замърсяването вероятно ще направят проблемите с недостига на вода и цените гореща тема за години напред“.

Около 2 милиарда души по света живеят без достъп до чиста вода и се смята, че поради глобалното затопляне около 2/3 от световното население скоро може да живее в страни, където достъпът до прясна вода вече не е гарантиран.

Много геополитически анализатори също предупреждават, че тъй като сладките води стават все по-оскъдни, това може да причини финансови бедствия и дори да доведе до войни между държавите, които се стремят да контролират доставките на вода.

Според CME Group, предоставянето на ясна референтна цена ще позволи на правителствата и корпорациите да планират по-добре закупуването на вода и нейното разпределение. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (5)

Anatema

Anatema

13.12.2020 | 21:31

VODA BOL TAKA,CHE NYAMA MYASTO ZA PRITESNENIE !TOVA ,KOETO IDVA OT NEBETO I TOVA ,KOETO E POD ZEMYATA I NAD ZEMYATA NYAMA DA IZCHEZNE ! PROBLEMA E DA NE ZAMARSYAVAME I UNISHTOJAVAME OKOLO NAS ! ALCHNOSTTA,POKAZNOSTTA,NENASITENOSTTA,BEZVERNOSTTA,AMORALNOSTTA,MATERIALIZMA,ZAVISTA SA NA PAT DA UNISHTOJAT DETSATA NA ADAM !

Отговори
1 3
Проба  грешка

Проба грешка

13.12.2020 | 15:55

Когато се говори за баба Ванга трябва да имаме нужното страхопочитание.Тя каза че ще дойде време когато ще се купува вода със злзто. Ами то май дойде това време.

Отговори
3 3
Батко

Батко

13.12.2020 | 10:29

И сега е стока, къде е разликата?

Отговори
10 3
ПАТРИОТ

ПАТРИОТ

13.12.2020 | 11:30

Разликата е голяма ,сега е във държавите се продава .След това ще бъде единствено на АМЕРИКАНОЕВРЕЙСКИЯ ДИКТАТОРСКИ ГЛОБАЛЕН РЕЖИМ ,те ще диктуват кой ще има ВОДА и кой не .Все още човечеството може да се спаси ,единствено със пълното унищожение на АМЕРИКА,от своето създаване тя носи единствено терор и унищожения !!!

Отговори
11 4
Абе  стока е

Абе стока е

13.12.2020 | 12:25

Ама тепърва ще започнем да я ценим.Скоро с възхищение ще установим как се разменя шише вода за шише петролен продукт. Балканските страни трябва да се замислят сериозно какво ще бъде тяхното участие в тази търговия.И опазването на водоизточниците.

Отговори
12 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?