49
Следвайте ни

Идва ли краят на шотландското уиски?

viber icon

Изменението на климата, причинено от глобалното затопляне, може да доведе до намаляване или дори спиране на производството на уиски в редица дестилерии в Шотландия през следващите 60 години, предупреждава изданието "The Independent", цитирани от "Фокус". 

Проучване на Юнивърсити Колидж Лондон установи, че задаващата се топлина и суша, причинени от изменението на климата, могат да повлияят на водата, ечемика и дрождите, необходими за направата на скоч.

Предполага се, че до 2080-те години в Шотландия интензивните и продължителни засушавания ще доведат до намалено и прекъснато водоснабдяване в някои райони. Дестилериите за уиски използват около 61 милиарда литра вода годишно, а за производството на един литър уиски са необходими 46,9 литра вода. Това означава, че сушата ще принуди някои фабрики да „намалят или спрат производството“.

Докладът се основава на данни от сушата през лятото на 2018 г., когато половината дестилерии на Айли, както и няколко дестилерии в Пъртшир, бяха принудени да спрат производството. През същата година компанията за производство на уиски Glenfarclas съобщава, че поради жегата е спряла производството за цял месец.

Изследователите установиха също, че горещата вълна от 2018 г. е довела до 7,9% спад в производството на пивоварен ечемик в Обединеното кралство, което води до значително увеличение на стойността на реколтата. Подобно увеличение на цените, отбелязва вестникът, може да увеличи разходите на шотландската уиски индустрия с около 27 милиона лири, тъй като производството изисква около 800 хиляди тона пивоварен ечемик годишно.

Освен това Университетския колеж в Лондон предрича промяна във вкуса на уискито до 2080 г., тъй като етапите на неговото производство са проектирани да отчитат умерения морски климат на Шотландия. Очаква се повишаването на температурата на въздуха и водата да доведе до неефективно охлаждане на напитката в традиционните дестилерии, което ще създаде проблеми за поддържане на нейната консистенция и качество.

Както припомня The Independent, през януари Асоциацията на шотландското уиски представи стратегия за устойчиво развитие, която ангажира сектора да постигне нулеви емисии до 2040 г. и да намали въздействието от производството на скоч върху околната среда. Така асоциацията очаква да постигне нулеви емисии при производството на шотландско уиски пет години преди шотландското правителство, което планира да постигне въглеродна неутралност до 2045 г. Освен това се очаква всички опаковки на нови продукти да бъдат повторно използвани и рециклируеми до 2025 г.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?