4232

Идва ли краят? Макрон с приемливо предложение към Русия и Украйна

Когато Макрон е повдигнал по-рано този въпрос, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков е казал, че няма конкретни предложения от страна на Елисейския дворец

Украинският президент Володимир Зеленски и руският президент Владимир Путин изразиха резерви за предложеното от френския президент Еманюел Макрон прекратяване на огъня в Украйна за Олимпийските игри в Париж това лято, предаде ДПА.

Предложението, изложено за първи път от Макрон, а по-късно споменато и от китайския лидер Си Цзинпин, има за цел да временно да прекрати военните действия по време на игрите.

Зеленски заяви днес пред новинарския сайт "Украинска правда", че подробностите по инициативата не са му напълно ясни. Той изтъкна рисковете, че Русия може тогава да използва прекратяването на огъня, за да премести военната си техника по-близо до границата с Украйна.

Путин, завръщайки се от държавно посещение в Китай, призна, че Си е обърнал внимание на идеята за прекратяване на огъня, но не даде повече подробности. Той обаче разкритикува Запада, че би могъл да изисква от Русия да се придържа към примирие по време на Олимпийските игри, като същевременно изключва руските спортисти от надпреварата.

Москва и преди е изразявала съмнения относно подобна инициатива, тъй като Украйна може да използва периода на провеждането на Олимпийските игри, за да въоръжи допълнително своите войски и да се прегрупира за война, отбелязва ДПА.

Агенцията припомня, че след като Макрон е повдигнал по-рано този въпрос, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков е казал, че няма конкретни предложения от страна на Елисейския дворец за това какви стъпки да се предприемат.

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?