Следвайте ни

Идва час пик на китайския вирус, започва обратното броене

viber icon

Здравните власти в Китай изчислиха кога ще бъде пикът на смъртоносния коронавирус 2019-nCoV, който изправи на нокти вече и Европа. Очаква се епидемията да достигне апогея си след 7-10 дни, съобщи шефът на специалната експертна комисия към Държавния коминтет по здравеопазването на Китайската народна република Чжун Наньшань, предава електронното издание Sina.

Според него вирусът няма да успее да порази по-голямата част от територията на Китай, въпреки че огнищата му са именно в Поднебесната империя. Местните епидемиолози вече са категорични, че заразата е пламнала от месо, продавано на пазара в град Ухан, където беше въведена карантина.

Към днешна дата числото на жертвите на новата чума на ХХI век вече нахвърля 100 души. Заразените, които са потърсили лекарска помощ, пък са 4677 в 14 държави, освен Китай.

"Китай разполага с необходимите способности и ресурси, за да победи епидемията от пневмония, причинена от новия тип коронавирус, заяви китайският външен министър Ван И днес на среща с ръководителя на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Аданом Гебрейесус, която се състоя в град Диаоютай,

Лошата прогноза е, че заразата тепърва набира скорост в Европа, където се очаква завръщането на голям брой специалисти и студенти, които са работили и живяли в засегнатите от епидемията райони в Китай. В Германия обявиха за първия заразен, има съмнения за болни в Чехия и Румъния.

Последните проучвания сочат, че заразяването с вируса може да стане на разстояние един-два метра. Първите признаци са суха кашлица, затруднено дишане, висока температура и обща слабост. В повечето случаи заболяването води до тежки бронхопневмонии. 

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще помогне ли извънредното положение у нас срещу коронавируса?