1939

И в Турция заплашени от предсрочни президентски избори

Заместник-председателят на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) Нуман Куртулмуш сигнализира за възвожност от предсрочни президентски и общи избори, които трябва да се проведат редовно през юни 2023 г.

 

Куртулмуш сподели днес пред проправителствения ежедневник "Йени Шафак", че „В момента датата на изборите е юни 2023 г., но може да се осъществят и по-рано, ако възникнат определени предпоставки. Такъв въпрос обаче все още не е на дневен ред."

 

Куртулмуш заяви също, че гласовете на ПСР се увеличават с икономическото възстановяване на страната.

 

Някои критици твърдят, че по закон, президентът Ердоган може да бъде кандидат единствено ако парламентът реши да проведе предсрочни избори.

 

Ердоган стана президент за първи път на президентските избори през 2014 г.

 

По-късно той встъпи в длъжност като първи президент на новата изпълнителна президентска система на изборите, проведени през юни 2018 г. Съгласно новата система едно лице може да бъде избирано за президент най-много два пъти.

 

Петгодишният мандат на Ердоган изтича през юни 2023 г. и продължава дебатът дали той може да бъде кандидат отново.

 

Проправителствени кръгове твърдят, че няма правна пречка Ердоган да бъде номиниран отново по новата система, тъй като с конституционната реформа от 2017 г. президентството пое друга роля. Критиците обаче посочват, че турската конституция поставя ограничение от два мандата на президента. 

 

Според критиците друг начин Ердоган да стане кандидат е, ако парламентът реши да проведе предсрочни избори с одобрението на 360 от 600 депутати.

 

Турският президент изключва предсрочни избори. Той твърди, че управляващата коалиция ще спечели отново парламентарното мнозинство.

 

Ердоган обяви, че ще се кандидатира за президент за последен път.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кое е любимото ви място за отдих и разходка в Пловдив?