Следвайте ни

И турците скочиха на Ердоган, искат федерализация на Кипър

viber icon

Прекратяването на преговорите от страна на турския президент Реджеп Тайип Ердоган за федерална система за Кипър беше критикувано от кипърската турска опозиция.

Маргинализирането и изключването на варианта за федерация, която е единствената основа за повторното обединение на острова, не е приемливо, заяви главната опозиционна лявоцентристка Републиканска турска партия (РТП) на самопровъзгласилата се Турска Република Северна Кипър (ТРСК).

Споразумението между две държави ще бъде единственото решение за етнически разделения остров, заяви в сряда турският президент Реджеп Тайип Ердоган, преди конференцията за решаване на кипърския проблем, организирана от ООН през март.

„Независимо дали го приемате или не, вече не може да има такова нещо като федерация“, каза Ердоган.

Твърдението на Ердоган и президента на ТРСК Ерсин Татар, че моделът на федерацията е мъртъв, ще постави Турция в много трудна позиция, като същевременно ще изтласка кипърските турци още повече от международното право, се казва в писмено изявление на РТП.

Ерсин Татар , който беше избран за президент със значителна подкрепа от турското президентство и Партията на справедливостта и развитието (ПСР) през октомври, подкрепя решението на две държави за средиземноморския остров, за разлика от неговия предшественик Мустафа Акънджъ, който е за федерация. 

„Ангажиментът на кипърските турци към волята на 24 април ще продължи с решителност“, казаха от опозицията.

На 24 април 2004 г. планът Анан, с формула за цялостно решение на ООН по кипърския въпрос беше поставен на отделни и едновременни референдуми от двете страни на острова. Планът, кръстен на Кофи Анан, генерален секретар на ООН по това време, беше подкрепен от 65 процента от кипърските турци, докато кипърските гърци го отхвърлиха с 76 процента.

Кипър остава разделен от 1974 г., когато Турция се намеси на острова, за да се противопостави на гръцкия преврат. През 1983 г. кипърският турски лидер провъзгласи ТРСК, призната само от Турция. Многобройни дипломатически инициативи, насочени към обединението на острова, се провеждат от 1974 г., но досега нито една не е успяла.     

РТП е лявоцентристка политическа партия в Северен Кипър, която подкрепя федерално обединение на острова. РТП гласува с "да" на референдума през 2004 г. и на следващата година лидерът на РТП Мехмет Али Талят беше избран за първия ляв президент на ТРСК. 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай