71

И Турция започва "военни операции" за обезопасяване на граница със Сирия

Турция скоро ще започне нови военни операции по южните си граници за борба с терористичните заплахи от тези региони, заяви президентът Ердоган.

Основната цел  ще бъде да се възобновят усилията за създаване на безопасни зони с дълбочина 30 километра по границата на Турция със Сирия.

„Скоро ще предприемем нови стъпки по отношение на незавършените части от проекта, който започнахме в 30-километровата безопасна зона по южната ни граница“, каза президентът.

„Основната цел на тези операции ще бъдат райони, които са центрове на атаки срещу нашата страна“, каза Ердоган.

Турция граничи със Сирия и Ирак на юг и работи за премахване на съществуващи терористични бази и предотвратяване на нови, които биха застрашили националната сигурност и безопасността на местните жители през нейните граници.

От 2016 г. Турция стартира три антитерористични операции през границата си в Северна Сирия, за да предотврати образуването на терористичен коридор и да даде възможност за мирно заселване на жителите – а именно операциите "Щит на Ефрат" (2016 г.), "Маслинова клонка" (2018 г.) и "Мирен извор" (2019).

В своята повече от 40-годишна терористична кампания срещу Турция, ПКК – посочена като терористична организация от Турция, Съединените щати и Европейския съюз – е отговорна за смъртта на над 40 000 души.

 

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кой е най-добрият изход от политическата криза у нас?