Следвайте ни

И Турция отпуска мерките: Отвориха кафетата, ресторантите и част от училищата

viber icon

Турция започна да облекчава ограниченията за коронавирус като част от своя контролиран процес на нормализиране, заяви президентът Реджеп Тайип Ердоган на пресконференция късно в понеделник.

"Отменяме комендантския час пред уикенда за регионите с нисък и среден риск", каза той пред репортери след заседание на кабинета в столицата Анкара. Полицейският час ще остане във високо и много рискови региони само в неделя", добави Ердоган, подчертавайки новия регионален подход, за мерки в страната. Единствено остава в сила за цялата страна ежедневния вечерен час от 21 до 5 ч. сутринта. 

"Ресторантите и кафенетата ще работят с половин капацитет в градовете, с изключение на регионите с много висок риск", каза той и добави, че те ще работят от 7:00 до 19:00 ч.

„Обучението в класните стаи ще започне в провинциите с нисък и среден риск, включително в средните и средните училища“, добави той.

Ердоган каза още, че всички институции за предучилищно образование в Турция, както и началните училища и класовете 8 и 12, ще възобновят занятията. Разрешава се провеждането на сватби, но до 50 човека и само за един час. 

Най-големият мегаполис в Турция, Истанбул, беше посочен като зона с висок риск, докато столицата Анкара беше в категорията със среден риск.

Категоризирането на провинциите като нисък (син) , среден (жълт), висок (оранж) или много висок (червен) риск се основава на степента на инфекция и процеса на ваксинация, започнал на 14 януари.  Президентът отбеляза, че списъкът с мерки ще се актуализира на всеки две седмици, провинция по провинция.

Ердоган каза още, че Турция до момента е ваксинирала над 10% от общото си население.

Към понеделник Турция регистрира още 69 смъртни случаи, като общо 28,638 са починалите от COVID-19. До момента има над 2,7 милиона потвърдени случая в страната.

Турция регистрира ежедневно близо  по 10 хил. нови случая на коронавирус, през последните дни. Като има лека тенденция на покачване.
До момента над 70 на сто от новите вирусоносители в страната са с Британския щам, съобщиха от Хабер Турк. 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?