Следвайте ни

И Турция гради постоянна база в Антарктида

viber icon

Турция изгражда постоянна база в Антарктида, съобщи министърът на промишлеността и технологиите Мустафа Варанк в Туитър, споделяйки в своя пост документален филм за континента.

„Днес изграждаме постоянна база в Антарктида, място, където не бяхме стъпвали до преди четири години“, написа министър Варанк.

Базата се предвижда да бъде на остров Хорсшуу, където от 2019 година по време на третия антарктически поход е направен временен лагер. 

От президентската информационна служба споделиха в Туитър снимка от турски спътник на мястото на станцията. 

Министър Варанк също сподели кадри от „Черната кутия на планетата: Антарктида“, документален филм на Турция, заснет на ледения континент. Премиерата на документалния филм бе в президентския комплекс на събитие, организирано от турската първа дама Емине Ердоган на 23 септември.

Министърът благодари на Ердоган за подкрепата му в неговия туит.

Турция отдавна провежда изследвания за изграждане на база в Антарктида, каза Варанк пред медиите: „Искаме да имаме думата и в Антарктида. И така, ние искаме да изградим постоянна база там. Така че ще работим и с другите страни там. "
 Турция през 1995 година е подписала споразумението Антарктида, но едва от скоро организира експедиции до ледения континент. 

Вицепрезидентът Фуат Октай през 2019 беше заявил:
„Тази година отново ще имаме временна база на континента. Но ние търсим вариант за строеж на постояннна такава. Сега членуваме в две научни асоциации там. Когато успеем, тогава ще бъдем 30-тата страна със собствена база там“, беше казал Октай.

Документалният филм, за който Варанк спомена в своя туит, е кинематографично произведение, което беше подготвено като част от четвъртата национална антарктическа научна експедиция в страната миналата година.

В четвъртата експедиция в Антарктида 24 учени, оглавявани от Ерсан Башар и координирани от Бурку Йозой, направиха някои нови проучвания на замръзналия континент.

По време на експедицията са заснети 135 часа видео материали за създаване на документалния филм.

На събитието, организирано за популяризирането на документалния филм и каузата на Турция в Антарктида, в президентския комплекс в Анкара, присъства президента Ердоган и съпругата му Емине Ердоган, всички участници в предишните експедиции, както и десетки гости свързани с каузата. 

Припомняме, че България има своя база на Антарктика още от 
1988 г. на остров Ливингстън, а от 1993 г. с указ на президента Желю Желев тя е е наречена Св. Климент Охридски.
Съоръженията са обновени през 1993, а през 1996-98 е добавена нова многофункционална сграда. През 2003 е построен параклисът „Св. Иван Рилски“, първата православна постройка в Антарктида. От 1995 работи пощенски клон 1090 на Български пощи. Стопанисва се от Българския антарктически институт.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Schetovodstvo

Schetovodstvo

02.10.2020 | 20:18

IMA LI ZEMNO PETNO NA NASHATA PLANETA ,KADETO TURTSITE DA NE SA STAPNALI,OTKAKTO G-N ERDOGAN E NA VLAST ??? ETO TOVA E LIDER,KOYTO ZA NYAMA I DVE DESETILETIE NAPRAVI TURTSIYA VELIKA SILA PO VSYAKO OTNOSHENIE!!!

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какви трябва да са следващите мерки срещу COVID-19 в Пловдив?