46

И Лондон се намеси в скандала с Москва заради Украйна

Русия ще бъде изправена пред тежки икономически санкции, ако създаде марионетен проруски режим в Украйна, заяви британският вицепремиер, цитиран от Ройтерс.

Великобритания обвини Кремъл, че се опитва да установи проруски лидер в страната.

Лондон отправи обвинението късно в събота, като също така заяви, че руски разузнавачи са били в контакт с редица бивши украински политици като част от планове за инвазия.

Руското външно министерство отхвърли коментарите като "дезинформация", обвинявайки Великобритания и НАТО в "ескалация на напрежението" във връзка с Украйна.

"Ще има много сериозни последствия, ако Русия предприеме този ход да се опита и да нахлуе, но и да установи марионетен режим", заяви вицепремиерът Доминик Рааб днес пред телевизия "Скай Нюз".

В изявление късно в събота британското външно министерство отказа да предостави доказателства в подкрепа на обвиненията си си срещу Москва. То заяви, че разполага с информация, че руското правителство разглежда бившия украински депутат Евгений Мураев като потенциален кандидат за ръководител на проруско ръководство.

"Няма да толерираме заговора на Кремъл за поставяне на проруско ръководство в Украйна", заяви британската външна министърка Лиз Тръс в Туитър. Източник от външното министерство заяви, че не е обичайна практика да се споделят разузнавателни данни, а подробностите са били само разсекретени след внимателно обмисляне, за да се възпре руската агресия.

45-годишният Мураев е проруски политик, който се противопоставя на интеграцията на Украйна със Запада. Според проучване на общественото мнение, проведено от мозъчния тръст "Център Разумков", проведено през декември 2021 г., той е класиран на седмо място сред кандидатите за президентските избори през 2024 г. изборите с 6,3 процента подкрепа.

Направихте вечерта ми приятна. Британското външно министерство изглежда объркано, заяви Мураев пред британския в. "Обзървър". "Това не е много логично. На мен ми е забранено да влизам в Русия. Не само това, но и парите от фирмата на баща ми там са били конфискувани", допълни той.

Днес във Фейсбук той допълни: "Времето на прозападните и проруските политици в Украйна приключи завинаги. Украйна има нужда от политици, чиято политика ще се основава единствено на интересите на националните интереси на Украйна и украинския народ".

В тон с британското предупреждение се изказа и говорителката на Съвета за национална сигурност на САЩ Емили Хорн. Нейно изявление гласи: "Такъв вид заговор е дълбоко обезпокои телен. Украинският народ има суверенното право да определя своето бъдеще и ние подкрепяме нашите демократично избрани партньори в Украйна."

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
Имало

Имало

23.01.2022 | 18:48

едно време, един остров. Ще е новата приксзка

Отговори
2 2
И ХИТЛЕР ТАКА Е МИСЛЕЛ СЪС САМОЛЕТИТЕ НО НЕ УСПЯЛ

И ХИТЛЕР ТАКА Е МИСЛЕЛ СЪС САМОЛЕТИТЕ НО НЕ УСПЯЛ

23.01.2022 | 22:59

СПРАВКА - ИСТОРИЯТА

Отговори
2 0
Да де, спокойно, сега ще ти разрешат и ще ги отблокират!

Да де, спокойно, сега ще ти разрешат и ще ги отблокират!

23.01.2022 | 16:59

"Това не е много логично. На мен ми е забранено да влизам в Русия. Не само това, но и парите от фирмата на баща ми там са били конфискувани", допълни той. --- Само трябва да им се продадеш (ПОДЛОЖИШ) и ХОП - ГОТОВО!

Отговори
2 1

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?