2374

И Германия настоява Северна Македония и България бързо да решат проблемите си

Преговорите на Северна Македония и Албания с ЕС трябва да започнат, Германия ще продължи активно да се застъпва за това, каза германската министърка за Европа Анна Люрман на пресконференция с македонснкия министъра по европейските въпроси Боян Маричич, съобщи агенция МИА.

Люрман коментира обаче, че двустранните въпроси трябва да бъдат решени двустранно, независимо от процеса на присъединяване към ЕС. Тя добави, че Северна Македония и България активно работят за решение на блокадата.

Северна Македония последователно продължава да върви по пътя на реформите и върховенството на закона, Люрман също е сигнал в посока ЕС. Бих искала да ви окуража да останете на този път, посочи министърът, добавяйки, че без борба против корупцията нито една страна не може да се развива.

"Германия е сериозна с перспективата за ЕС на всички държави в региона. ЕС по отношение на Северна Македония държи на думата си. Всички предпоставки за начало на присъединителните преговори са изпълнени".

Министър Маричич посочи от своя страна, че Северна Македония е решена да разговаря за отворените въпроси с България отворено, искрено и принципно.

От голямо значение за целокупния преговорен процес ще бъде и ЕС да даде своя принос, с който ще покаже, че все още е жив дневният ред за разширяване, каза Маричич.

Той посочи, че днешното посещение на Люрман в първия ден на новосформираното правителство е от изключително значение, но представлява и потвърждение на германската подкрепа за македонската европерспектива и за интеграцията на Западните Балкани в ЕС, съобщи БТА.

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
Батко

Батко

17.01.2022 | 19:48

Тия Нацита да го .... под вода! Аман!

Отговори
6 2
Моторът на съвременна Европа

Моторът на съвременна Европа

17.01.2022 | 20:02

Кои са НАЦИта бе цървул?

Отговори
3 6
Хайл

Хайл

17.01.2022 | 20:44

Ако бяха нацита,макетата щяха да си счупят краката от бягане към МАЙКА БЪЛГАРИЯ...евроге йовете що не се дървеха на гърците...аман от проевроге йски подлоги

Отговори
7 1

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?