Следвайте ни

И британците наказаха турската Байкар, произвеждала дронове за Азербайджан

viber icon

Британската авиокосмическа компания Андеър заяви, че е спряла изпращането на части до Байкар, турски производител на въоръжени безпилотни летателни апарати (БЛА), по искане на арменското посолство.

Британската компания заяви, че няма да доставя компоненти за БЛА на водещата турска оръжейна компания, след като е получила жалби от арменското посолство в Лондон, съобщи турската национална телевизия ТРТ. 

Байкар е производител на известните безпилотни летателни апарати Байрактар TB2, които са използвани на различни бойни полета от Либия до Сирия, а наскоро и в Азербайджан.

Арменците имат влиятелни кръгове в цяла Европа, САЩ и Русия, където техните лобистки усилия често успяват да въздействат на политиката в тези страни. Неотдавнашното решение на Андеър изглежда е резултат от арменските лобистки усилия във Великобритания, според турската ТРТ. 

„Посолството на Армения се обърна към Андеър на 02/11/2020 г. с молба да спрем доставките на Байкар, тъй като те използваха нашите продукти за въоръжени безпилотни летателни апарати“, се казва в изявление на компанията  от 11 януари 2021 г. 

Турски експерти по отбраната смятат, че  решението на фирмата ще има малък ефект върху производствените процеси на турската компания и оперативните възможности на нейните безпилотни летателни апарати. 

Турция е вторият по големина производител на военни дронове и БЛА в света. Експерти отбелязват, че турските безпилотни летателни апарати са един от решаващите фактори за военната победа на Азербайджан над Армения в 44-дневния конфликт за Нагорни Карабах.  

Андеър не е първата компания, която обявява прекратяване на доставките на компоненти за безпилотни летателни апарати на Байкар. 

През октомври базираната в Австрия, авиокосмическа компания Рокакс, която е дъщерна фирма на канадската компания Бомбардиър, също спря да доставя на Байкар своите двигатели. 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого ще гласувате на изборите на 4 април?