Следвайте ни

Хванаха радикализиран словак, планирал атентат в Прага

viber icon

Прокуратурата на Прага разследва подготвянето на терористичен акт с участието на 25-годишен словак, описван в медиите като приел исляма и джихадист, предаде „Франс прес”, като се позова на отговарящия по случая чешки прокурор.

Словашкият гражданин живеел в Прага и е идентифициран от медиите като Доминик К. Той е бил арестуван през декември 2017 г., обяви прокурорът Мартин Били.

Според чешки издания словакът се прекръстил на Абдул Рахман, след като приел исляма, носел военни дрехи и когато се срещал с хора вдигал показалеца си към небето – един от символичните поздрави на вреклите се във вярност на „Ислямска държава”.

„При претърсване в дома му, полицията намери химически вещества и други важни от гледна точка на наказателните процедури предмети”, допълни обвинителят. В жилището имало и пропагандни материали на ИДИЛ.

Ако вината на словака бъде призната, той може да получи между 5 и 15 години затвор за подготовката на терористичен акт и подтикване към тероризъм.

Словакът е първият предполагаем джихадист, арестуван в Чехия и обвинен в подготовка на бомбен атентат. Не става ясно кои обекти или места е смятал да атакува той.

Коментари

Публикувай

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?