46

Хуманитарен влак със 750 тона помощи тръгна за Афганистан

Специален "хуманитарен влак", превозващ 750 тона помощи под координацията на турското правителство, замина за Афганистан от Анкара вчера.

Влакът, с помощта събрана от 11 хуманитарни организации, координирани от държавната служба за управление на бедствия и извънредни ситуации (AFAD), вече е напът, обяви министърът на транспорта и инфраструктурата на Турция Адил Караисмаилоглу.

„Имаме два влака с 47 вагона, превозващи приблизително 750 тона благотворителни стоки“, каза Караисмаилоглу, като добави, че влакът ще стигне до Афганистан, след като първо премине през Иран и Туркменистан. Той ще измине 4 168 км за 16 дни.

От своя страна вътрешният министър Сюлейман Сойлу подчерта, че 12,9 милиона деца в Афганистан се нуждаят от помощ поради екстремни метеорологични условия.

Хуманитарните агенции описват тежкото положение на Афганистан като една от най-бързо нарастващите хуманитарни кризи в света.

ООН отправи апел за финансиране от 4,4 милиарда долара, за да се предотврати хуманитарна катастрофа в Афганистан през 2022 г.

Шефът на ООН Антонио Гутериш предупреди, че милиони афганистанци са на ръба на смъртта, като призова международната общност да освободи замразените активи на Афганистан, което ще съживи банковата система в страната.

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?