Следвайте ни

Христос предсказал разпването си на кръста

viber icon

Древно правило определя Великден да не се празнува заедно с Пасхата, а в неделните дни около нея, винаги след деня на пролетното равноденствие.

Великден, или Възкресение Христово е най-големият празник за православните християни. Католиците тачат обаче повече Рождество Христово. В евангелските текстове често се споменава, че приживе Иисус Христос нееднократно предсказва разпъването си на кръста и възкресението си след три дни. И когато на третия ден след погребението му Мария Магдалена отива с други жени в гробницата, за да намаже тялото на Иисус с благовонни масла, каквато е била древноюдейската традиция, намира гробницата празна. Възкресението е повод за грандиозни тържества в целия християнски свят.

Събитията, свързани с Христовото възкресение, са станали в дните около еврейския празник Пасха. Затова от самото начало честването на Великден е свързано с еврейската Пасха. Тъй като поради връзката му с лунния календар Пасхата е подвижен празник, съответно и Великден променя датата си. Едно древно правило определя Великден да не се празнува заедно с Пасхата на евреите, а в неделните дни около нея, винаги след деня на пролетното равноденствие. Още от времето на Първия вселенски събор през 325 г. има пожелание Великден да се чества в един ден от всички християни. Тогава е определен принципът, според който Великден се отбелязва в неделята след първото пълнолуние след пролетното равноденствие.

Празнуването на Великденските празници по света има различни обичаи според народните вярвания и предания. Яйцата, козунакът и агнето са три от основните елементи на великденската празнична трапеза. Всяка година традицията повелява яйцата да се боядисват на Велики четвъртък или Страстната събота.

В миналото яйцето често пъти се е асоциирало с Вселената. Всъщност още през IV в. консумирането на яйца по време на пости е забранено. Но през пролетта кокошките снасяли най-много, затова хората започнали да ги варят, за да ги запазят за по-дълъг период от време. Яйцето често пъти се е разглеждало като символ на прераждането през пролетта, а с възникване на християнството започва да се възприема като символ на раждане на човека.

 

Христос е възкресен и от собствената си сила

Проповедта на апостол Павел е първата в историята на християнската църква.

Христос възкръсна от мъртвите! Тази главна вест, провъзгласена от християнската вяра, е в центъра на проповедите, богослуженията и духовния живот на Църквата:

Ако пък Христос не е възкръснал, то празна е нашата проповед, празна е и нашата вяра (Кор. 15:16). Най-първата проповед в историята на християнската църква - проповедта на апостол Петър - започва така:

Мъже израилтяни! Изслушайте тия думи: Иисуса Назорея, Мъж, засвидетелстван пред вас от Бога със сили, чудеса и личби, що ги Бог стори чрез Него между вас, както и сами знаете, Него, по определената воля и предведение Божие предаден, вие хванахте и след като приковахте с ръце на беззаконници, Го убихте; но Бог Го възкреси, като освободи от родилните болки на смъртта, понеже тя не можеше да Го удържи. (Деян.2:22-24)

Между Бога и Христа няма никакво съперничество: силата на Бога и силата на Иисус Христос, животът на Бога и животът на Иисус Христос са едни и същи сила и живот. Затова може да се каже, че Бог е възкресил Христа, а също и че Христос е възкресен от Своята собствена сила.

Огромното значение, което Евангелието придава на Христовото възкресение, още веднъж подчертава, че Той изцяло отдава Своя живот, принасяйки го без съмнение и колебание Богу, а Бог след това Му Го връща чрез възкресение от мъртвите.

 

Хенриета Костова

Хенриета Костова

Журналист - екип „Политика“

Хенриета Георгиева е завършила Английска гимназия в Русе, ПУ „Паисий Хилендарски” и Софийския университет, специалност журналистика. От 1993 г. работи в екип Политика на в.”Марица”.   Още

Коментари (1)

Anatema

Anatema

17.04.2020 | 19:38

PALNI IZMISHLOTINI I UYDURMI NA KRASTONOTSI I SVESHT PALESHTI , NO NE I HRISTIYANI,KATO CHOVEKAT-PROROKAT-EVREINAT ISUS ,SINAT NA MARIAM NIKOGA,AMA NIKOGA NE E BIL RAZPANAT NA KRAST !

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?