49

Христо Грозев откри руснака, който кастрира украински войник

Журналистът Христо Грозев и екипът му от разследващия сайт Bellingcat идентифицира и доказа кой е руският садист, който кастрира и уби украински войник пред камера преди няколко седмици. Името му е известно, но разследващият сайт има политика да не съобщава имена.

Така то бе съобщено от Радио НВ – военнопрестъпникът е от република Тува /родното място на Сергей Шойгу, най бедната република в Руската Федерация – б. р./ и се казва Очур Сенгемунгуш. Той е член на чеченския батальон „Ахмат”. 

Във видеото отпреди 3 седмици се вижда как двама маскирани руски войници държат здраво украинец, а трети – тувинецът Очур с предпазни сини ръкавици кастрира с канцеларски нож пленникът, а след това той е разстрелян в главата. 

Екипът на Христо Грозев локализира мястото, на зверството – санаториумът „Приволие”. В разследването без да ще е участвал и платения от Кремъл проруски американски влогър Патрик Лансастър. 

„Платените от Кремъл журналисти, без да искат ни помогнаха много в това разследване. В опита си да покажат успехите на спецназовците от „Ахмат”, които формално са част от Руската национална гвардия са снимали поне 5 документални филма на тази група – от Азот, Лисичанск и Донецк. На тези видеа се вижда в хубаво качество човекът, който прилича по външен вид и по своята шапка, вещите по ръцете, напомня на садиста от видеото, където не се вижда лицето му”, разказва българинът Грозев. 

На пропагадния филм и на смразяващото кръвта видео от инквизицията на украинския военен, има бяла кола със специфично нарисувани знаци Z на двете врати. 

„Не може дори да се помисли, че може да има втора такава кола, защото с тези букви Z, тя е много специфична. На едно от видеата на Патрик Ланкастър се вижда тази кола и евентуалният извършител, който носи специфична шапка, със съответна украса и надписи и украшения по ръцете. За нас е ясно, че не става въпрос за това друг човек да си сложи точно същата шапка и украшения по ръцете. И друго доказателство е фактът, че го виждаме пред същата бяла кола. Това бе ключов момент – този път пропагандистите свършиха добра работа”, казва Грозев.

Българският журналист вече е позвънил на заподозрения във военни престъпления тувинец. 

„Аз му се представих като журналист, но имам чувството, че той не разбра, че съм от  Bellingcat. Разговорът бе дълъг и по едно време той дори ме попита: Но ФСБ вече ме разпитваха – нали си сътрудничите с тях – попитайте тях за всичко. Вероятно изобщо не разбира как работи световната система на медиите. Той разказа неща, които очевидно са верни, и които някой друг му е казал да говори. Каза, че да – той е човекът с каубойската шапка в пропагандните видеа. След това започна да обяснява, че в живота си не е виждал въпросната бяла кола, а тя е ключова за разследването на престъплението. Каза, че у „Ахмат” няма такива коли. И преди това каза, че не е член на „Ахмат” – как тогава може да знае какви коли ползва батальонът. Каза, че е бил в Украйна да съпровожда журналистите от „Russia Today” и другите пропагандни медии, и там са му пъхнали в ръцете това оръжие и са го снимали за рекламния клип”, обяснява Грозев. 

Тувинецът казва, че когато излязло видеото с ужасяващото насилие, му позвънили същите тези руски журналисти, които са го снимали в Украйна и са го питали той ли е на клипа с инквизициите.

„Прогандистите му предложили да се обърне към ФСБ и да каже, че на кадрите не е той. Той казва, че е отишъл във ФСБ и са го задържали 2 или 4 дни – един път разказва едно, друг път друго. И след това ФСБ са му казали, че това видео е фейк и то показва обратното – украински войници наказват свой войник. Когато го попитах защо човекът е с неговата шапка и украшения по ръцете, той каза, че такива шапки може да се купят от много места. Ако това е фейк, в него са вложени милиони и целта му е да се обвини някакъв руснак от републиките”, разказва Грозев.

Къде е мястото на престъплението?

В разговора тувинецът споменава, че ФСБ му казали, че престъплението е в района на Приволие. 

„Извършителите на престъпления така се издават понякога – казват нещо, което не е трябвало да кажат. Благодарение на него, открихме санаториума в градчето – това е мястото за рекламните видеа на „Ахмат” и е мястото, където е измъчван и убит украинския войник”, разказва Грозев.

Глупостта на руските медии стига дотам, че в момента, когато видеото с кастрацията се появява по Телеграм каналите, те го споделят радостно, твърдейки, че на кадрите украинците измъчват свой, но след час започват да го изтеглят и тогава пишат, че вече не са съвсем сигурни.  

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
5 коментара
Тоя Очур

Тоя Очур

10.08.2022 | 10:09

И всички чеченски спецназовци на “Ахмат”,пожелавам им очите да им избодат и с коне да ги разчекнат,съдистите долни!Само такава съдба им приляга на всички боклуци,изверги,гаврещи се с украинските войници,защитавали родината си.Няма по-голяма жестокост от тази,дето Путлер събра всички платени убийци и изверги,да се гаврят с мирните хора.Светът ще ги накаже!

Отговори
8 3
Сигурна

Сигурна

10.08.2022 | 10:36

От твоите уста - в Божиите уши! Надявам се точно така да стане с този иZZверг...

Отговори
7 2
Ко нящо е да си Грозен Грозев

Ко нящо е да си Грозен Грозев

10.08.2022 | 09:14

Грозния като смърта чифут Грозев ще бъде пионер във смъкването на показания признания и улики за извършване на престъпление Чини ми се че вече е изял хляба на цялата милиция прокурори следователи Ще падне голямо съкращение сред тях и ще останат само грозни грозевци и приятелчетата чифути от Америката Вече никой няма да бъде викан във поделенията на Ми Ви Ре и няма там да риве Просто ще бъде интервюиран по телефона и от там и майчиното си мляко ще разкаже Нали После Грозевци ще драснат и едно обвинително актче и хоп във Съда И човечеца ще си купи билет за влак за да може да пристигне при грозните Грозевци да му опънат една немедлена присъда Очакваме Грозните Грозевци по същия начин да докарат до самопризнание и във България Васил Божков Мустака от Белград Маджо Мата Хари Малката пица Малкия Мук със целия куп от самопризнания и еднакви шапки задължително и на едни бели магарета Щото шапките и белите магарета са много кът по света

Отговори
3 6
охае на теменужки

охае на теменужки

09.08.2022 | 21:54

Соросоядчето седяло пред компа и "открило" на дедо байГън памперса!

Отговори
6 14
555

555

09.08.2022 | 22:55

Соросоидчето е щатен служител амер. служби маскиран като журналист с милиони субсидии за поръчкови материали, сигурво вече е скопен

Отговори
7 9

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?