Следвайте ни

Християни молят Тръмп: Спаси „Света София” от Ердоган!

viber icon

Организация, подкрепяща Вселенската патриаршия, поиска от американския президент Доналд Тръмп да се намеси в спора за катедралата „Света София” в Истанбул, предаде Aleteia.org.

Орденът „Андрей Първозвани”, Архонти на Вселенската патриаршия в Америка, призова американския президент Тръмп да „спаси” катедралата, която властта в Турция планира да превърне от музей в джамия.

След падането на Константинопол през 1453 година катедралата попада в османски ръце и е превърната в джамия. След раждането на модерната турска република монументалната сграда става музей, но през последните години Реджеп Ердоган усилено говори за превръщането ѝ в джамия. Турските власти посочват, че това е „вътрешно дело” на Турция и другите страни нямат право да се месят във въпроса.

От православната организация призоваха Тръмп да се намеси и да предотврати това „светотатствено” решение. Според православната организация религиозната свобода на християните в Турция трябва да бъде защитена. Орденът посочи, че превръщането на „Света София” в джамия ще е опит да се заличи християнското наследство в страната и региона.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Българин

Българин

23.06.2020 | 15:27

На мангалите доверие не може да има!

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?