49
Следвайте ни

Хора с двойно гражданство окупираха изборните секции в Турция СНИМКИ

viber icon

Избирателите с българско гражданство в Турция се стекоха към урните от ранните часове на деня. В редица райони още преди отварянето на избирателните секции в 7 часа бяха дошли избиратели, за да гласуват на вота за народни представители и за президент и вицепрезидент на България.
"В Авджълар, където са разкрити две избирателни секции, още от сутринта има много избиратели, които чакат да гласуват, тук е като на митинг, заяви за  БТА Ефраим Камбероглу, председател на Дружеството на балканските турци в Авджълар, компактно населения с изселници район на Истанбул.

До момента няма сигнали за проблеми и нарушения в изборния ден в Турция. 


В избирателната секция  в консулството в Истанбул преди обед опашки нямаше.

Тези, които предварително не са заявили, че ще гласуват, трябваше да попълват адресна декларация, което отнема не повече от 5 минути.

Проблем при гласуването в Турция имаха единствено гласоподаватели, които се затрудняват да четат и пишат на български. 

Именно Турция е страната, където са разкрити най-много избирателни секции за вота в чужбина - 126. Най-много са в Истанбул - 38 и в Бурса - 35.

В близо една трета от секциите има машини за гласуване.

За изборите в Тракийския турски район бяха поставени 3 урни в Одрин, 7 в Къркларели и 12 в Текирдаг.

"Голям е напливът от избиратели и в тракийския район на Турция - в Къркларели, в Текирдаг има опашки пред избирателните секции. Много,много по-висока е активността в сравнение с вота през юли", каза Рафет Улутюрк от Дружеството Бултюрк.


В Одрин гражданите имат право да гласуват на три места, едно от които е Генералното консулство на България.

Изборите да помогнат за подобряване на живота на турците в България, пожела 65-годишната Айше Уяр. 

„Тези избори са по-важни за нас. Имаме кандидат за президент за първи път. Надяваме се изборите да са успешни. Каним отново всички днес към урните", заяви Ерол Атеш, председател на Асоциацията за солидарност на мигрантите на балканските турци  в Къркларели пред ТРТ. 

Родена съм в България. Емигрирах със семейството си в Турция през 1989 г. Днес гласуваме, за да защитим правата си,заяви Гюлсерен Къран, която гласува в Къркларели.

Хюсню Чесур, също роден в България, заяви  пред Анадолската агенция,

 че очаква с голямо вълнение резултатите от изборите.

„Гласувах и се надявам, че ще бъде за добро. Нека спечелим.

Толкова съм развълнуван, че не можах да спя. Надявам се човекът, когото подкрепяме, да спечели. Аз съм на 80 години, имам къща в България. Част от роднините ми са в Турция, някои в България. Обичам и двете държави", коментира Исмет Шен. 

"За трети път тази година гласувахме заедно със семейството ми, дъщерята Музаффер и съпругът ми Осман. Ние сме и турски, и български граждани.

Този път е още по-важно да гласуваме, за да се сформира най-сетне правителство в България", заяви  Хатидже Кумалар, учителка-пенсионерка, която е изселничка от Търговищко. 

"Третият пореден вот, който се провежда днес, е най-важният за българските граждани в Турция. Много сме щастливи, че можем да гласуваме за парламент и президент на България. Имаме близки в България, искаме те да живеят в сигурност и да постигнат икономически прогрес",  коментира Ерол Куртаран, компютърен специалист от Султанбейли. 

Навсякъде, в Бурса, в Измир, в Ялова, в Ескишехир и на други места имаше

много висока активност на избирателите. 

В навечерието на президентските и парламентарните избори имаше много засилен трафик на коли и автобуси на ГКПП Капинан Андреево-Капъкуле и другите гранични пунктове между Турция и България.

За хиляди турски граждани, които искаха да гласуват в България, беше организиран традиционен "изборен" транспорт.  

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Мулето

Мулето

14.11.2021 | 19:00

Аз пък съм и кон и магаре.

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?