Следвайте ни

Хонконг гласува! Ключови местни избори

viber icon

След близо шест месеца масови протести и насилие, вотът за районни съвети е считан от анализаторите като своеобразен референдум за бъдещето на Хонконг.

Протестите започнаха през лятото заради Закона за екстрадиция, но прераснаха в антиправителствени демонстрации за свободата на Хонконг.

Повече от 4 милиона избиратели имат право да гласуват във вота в 18-те районни съвета в Хонконг, припомни пред „Хоризонт” проф. Мартин Димитров, който наблюдава процесите в Китай като анализатор в Университета в Тюлейн, Ню Орлиънс: "В 6 от 18-те района е възможно да вземат превес про-демократичните сили. В момента има само два от 18-те района, в които тези про-демократични сили имат контрол."

Именно заради това вотът се счита като своеобразен референдум за или против „затягането на хватката” на Китай. Манипулации на изборите са малко вероятни, но не е изключено обявяване на резултати в някои райони за невалидни.

Към момента се отчита необичайно висока избирателната активност. Пред избирателните секции има дълги опашки. Директорът на избирателната комисия заяви, че 17,4 на сто от гласоподавателите са упражнили правото си на глас в първите три часа от изборния ден, в сравнение с 6,8 на сто преди четири години.

Въпреки че напрежението остава, всички очакват резултата от вота, който приключва в 22.30 ч. местно време.

 

Източник: новини.бг

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?